Bănci și Asigurări

Analistii locali ii contrazic pe straini: nu este posibila deprecierea cursului pana la 5 lei/euro

Analistii locali ii contrazic pe straini: nu este posibila deprecierea cursului pana la 5 lei/euro
20.11.2008, 18:09 23

Analistii romani sustin ca nu este posibila o depreciere puternica a leului pana la un curs de 5 lei/euro anul viitor, asa cum prognozeaza unii analisti straini, in conditiile in care fundamentele economiei si lichiditatea de pe piata monetara nu justifica un scenariu de acest gen.

Strainii iau insa in calcul si un alt element: perspectiva inghetarii finantarilor din afara, in contextul in care bancile locale resimt deja restrangerea drastica a liniilor de credit primite de la bancile-mama, preocupate in primul rand de rezolvarea propriilor probleme de finantare. Un factor suplimentar ar putea fi reducerea semnificativa a sumelor in valuta trimise de romanii care muncesc in strainatate, ca urmare a intrarii in recesiune a economiilor din Vest si a pierderii locurilor de munca.
Pe de alta parte, economia a suportat deja o miscare ampla a cursului in sens negativ, de la cotatii de 3,11 lei/euro in vara lui 2007 pana la 3,9 lei/euro in aceasta toamna. De asemenea, scenariile de stres luate in calcul de mai multe banci de pe piata indica o rezistenta a portofoliilor de credite chiar la niveluri de curs de peste 4,5 lei pentru un euro.
"Nu cred ca o prabusire a leului de o asemenea magnitudine este probabila. In primul rand, fundamentele economice nu justifica un asemenea scenariu. In al doilea rand, din punct de vedere tehnic este imposibila o astfel de depreciere, lichiditatea in lei din piata monetara nepermitand o depreciere atat de mare. Cel mai probabil in perioada urmatoare este ca leul sa se stabilizeze in jurul nivelelor actuale", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
In schimb, Barclays, a doua mare banca de investitii din Marea Britanie, sustine necesitatea deprecierii cursului pana la 3,8-5 lei/euro, pentru a corecta dezechilibrul ridicat al activelelor nete externe. "BNR a mentinut cursul de schimb leu/euro intr-un interval strans cu ajutorul ratelor dobanzii ridicate pe piata interbancara si a interventiilor pe piata valutara. Oricum intrebarea ramane: cat de mult timp va putea continua aceasta politica?", se arata intr-un studiu recent al Barclays.
Pe de alta parte, analistii bancii de investitii americane Morgan Stanley mentionau intr-un raport de la inceputul lunii perspectiva unei crize a creditului in Ungaria, Ucraina si Europa de Sud-Est, motiv pentru care au diminuat puternic prognozele de pret pentru actiunile Erste Bank si Raiffeisen Bank din cauza expunerii mari a celor doua grupuri fata de pietele vizate.
Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank, considera ca este evident ca presiunile de depreciere a leului si a altor monede din Europa de Est persista.
"In cea mai mare parte, aceste presiuni nu au legatura doar cu deficitele externe, ci sunt cauzate de retrageri de capitaluri ca urmare a investitiilor facute in CEE in decursul a catorva ani. Sunt multe motive pentru aceste retrageri", spune Chidesciuc.
In prezent prognozele ING sunt inca neschimbate, respectiv 3,85 lei/euro in decembrie si martie, fara a exclude posibilitatea testarii nivelului de 4,14 lei/euro in acest interval. ING urmeaza insa sa publice in cateva zile noi prognoze de curs.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, sustine ca este dificil de anticipat evolutia cursului, in conditiile in care sunt foarte multi factori care o influenteaza.
"Cum in 2008 cursul de schimb a fost relativ mai stabil decat in 2007, paradoxal in ciuda conditiilor internationale dificile, sper ca si in 2009 cursul sa fie mai stabil decat in 2007", spune Anghel.
In ceea ce priveste intervalul de variatie, Anghel apreciaza ca nu vom mai vedea ecarturi mari dintre nivelul minim si cel maxim, in perioade scurte, precizand ca intervalul sugerat de BNR, de 3,5-3,7 lei/euro, este mai stabil.
In ceea ce priveste posibilitatea reglarii dezechilibrelor externe pe seama deprecierii masive a monedei nationale, analistii nu considera ca aceasta ar fi o solutie, in conditiile in care ar afecta stabilitatea financiara.
"Nu cred ca o depreciere masiva de curs este solutia rezolvarii dezechilibrelor din economie, un astfel de scenariu fiind un scenariu de aterizare fortata a economiei, in care piata corecteaza brutal si dezordonat dezechilibrele. Corectarea dezechilibrelor trebuie sa fie una ordonata care sa se faca prin politici economice adecvate si responsabile", explica Dumitru.
In acest sens, printr-un mix de politici economice mai adecvat si politici fiscal-bugetare si a veniturilor mai restrictive s-ar putea diminua considerabil presiunea pe curs si s-ar trimite un semnal de incredere foarte important investitorilor, chiar intr-un mediu international foarte dificil.
Nici Anghel nu este ferm convins ca un curs depreciat este solutia pentru corectarea dezechilibrelor externe.
"Nu zic ca nu poate avea un impact. Dar nu il vad ca fiind principalul driver." La randul sau, Chidesciuc crede ca ajustarea dezechilibrelor se va obtine in 2009 prin intermediul unui curs usor depreciat si a reducerii considerabile a ritmului de crestere al consumului privat si a investitiilor, cursul singur nefiind suficient pentru a corecta dezechilibrul extern.
Potrivit unei analize, un nivel al cursului de circa 3,8 lei/euro mentinut pe parcursul a 1-2 ani poate duce la corectarea deficitului de la 12% la 10% din PIB.
"Este evident ca un curs de schimb mai slab ar ajuta la corectarea deficitului, insa nu ma gandesc la miscari bruste si corectii abrupte, cum ar fi un curs de 5 lei/euro. Plus ca stabilitatea financiara ar fi puternic afectata", spune Chidesciuc.
Speculatorii straini au inceput in septembrie sa parieze pe o depreciere puternica a leului, miscarea culminand la inceputul lunii octombrie, cand euro s-a apropiat de 4 lei, inainte ca BNR sa intervina pe piata valutara pentru a corecta miscarea.
Aversiunea la risc a urcat la cote maxime in contextul deteriorarii semnificative a climatului financiar international, toate monedele tarilor emergente inregistrand puternice presiuni speculative.
Si deciziile agentiilor de rating Standard & Poor's si Fitch de reducere a calificativului acordat Romaniei au pus leul sub presiune de depreciere.
In lipsa jucatorilor straini, al caror apetit pentru tranzactionare a scazut puternic dupa atacul esuat asupra leului din octombrie, volumele zilnice rulate pe piata de la Bucuresti s-au diminuat puternic, insa majoritatea dealerilor si analistilor nu intrevad corectii abrupte, in conditiile in care persista asteptari privind noi interventii ale bancii centrale in cazul unor miscari de depreciere excesiva.
Ieri, euro a scazut usor, dar a ramas deasupra pragului de 3,8 lei, BNR calculand un curs de 3,8258 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO