Bănci și Asigurări

Analistii nu mai cred ca BNR va reduce dobanda cheie in ianuarie

12.11.2008, 15:14 21

Inflatia din octombrie, peste asteptari, a determinat analistii sa-si revizuiasca estimarile cu privire la inceputul ciclului de relaxare al politicii monetare, mo-mentul operarii primei reduceri a dobanzii cheie de catre BNR fiind estimat pentru februarie sau chiar mai tarziu.

In contextul crizei financiare internationale, incetinirea activitatii economice si reducerea ritmului de crestere al cererii, al consumului, pe fondul conditiilor monetare si de creditare restrictive, ar putea sprijini procesul dezinflationist, in timp ce aplicarea unor politici fiscale si salariale laxe va accentua presiunile inflationiste. "Este posibil sa asistam la prima reducere a dobanzii cheie cel mai devreme in februarie, cu sanse sa se intample chiar mai tarziu", apreciaza Catalina Constantinescu, senior economist al RBS Bank Romania. In octombrie, rata anuala a inflatiei a urcat usor la 7,39%, comparativ cu 7,3% in luna precedenta, influentata de volatilitatea cursului de schimb.
BNR va incepe ciclul de relaxare al politicii monetare in conditiile in care economia va resimti impactul scumpirii si reducerii volumului creditelor noi acordate de banci, in opinia analistilor.
Presiunile generate de cerere se intensifica sezonier, pe masura apropierii sarbatorilor de iarna, iar cresterile salariilor si ale pensiilor vor impulsiona consumul si vor suplini partial diminuarea creditarii. In plus, la sfarsitul anului se inregistreaza, de obicei, cheltuieli bugetare masive, care ar putea avea ca efect cresterea preturilor.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, anticipeaza ca BNR va reduce dobanda de politica monetara cu certitudine la inceputul anului 2009, dar nu crede ca membrii consiliului de administratie "se vor grabi foarte tare", in conditiile in care inflatia ramane inca o problema. "Exista sanse mai mici decat am anticipat ca BNR sa reduca dobanda de politica monetara in prima sedinta a anului viitor", comenteaza Dumitru. Pentru Nicolaie Chidesciuc, senior economist la ING Bank, perspectiva inceperii ciclului de relaxare a politicii monetare din ianuarie nu este posibila.
El spune ca in scenariul de baza dinaintea publicarii inflatiei pe octombrie banca estima o reducere a ratei de dobanda ca avand loc cel mai devreme in februarie si, pentru moment, se mentine aceasta viziune.
In ceea ce priveste amploarea eventualelor reduceri de dobanda din 2009, Chidesciuc estimeaza ca nu vor fi agresive, avand in vedere presiunile inflationiste. Desi BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale in ultimele 12 luni, rata inflatiei va depasi totusi tinta pentru acest an, de 3,8%, cu un interval de variatie de 1 punct procentual, urmand sa depaseasca si cea mai recenta prognoza a BNR, de 6,7%, potrivit analistilor. 2008 va fi al doilea an consecutiv in care banca centrala isi rateaza tinta de inflatie, iar esti-marile analistilor pentru 2009 nu sunt foarte optimiste, tinand cont de majorarile de salarii si pensii si de probabilitatea ridicata ca deficitul bugetar sa depaseasca 3% din PIB.
Dobanda de pe piata monetara s-a situat in mod constant peste rata-cheie fixata de BNR in ultimele luni, deoarece lichiditatea a fost afectata de criza financiara globala si de avansul rapid al sectorului local de creditare. Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2009 este de 3,5%, cu un interval de variatie de +/- un punct procentual. BNR a majorat ultima data dobanda de politica monetara la sfarsitul lunii iulie, cu un sfert de punct procentual, ducand-o la 10,25% pe an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO