Bănci și Asigurări

Analistii UBS despre economiile din Europa de Est: Problema nu e atat de mare

Analistii UBS despre economiile din Europa de Est: Problema nu e atat de mare
26.02.2009, 18:17 65

Dimensiunea redusa a pietelor din Europa Emergenta face ca posibilele pierderi sa fie usor de absorbit pentru marile banci europene prezente in regiune. Creditele totale din sistemul bancar romanesc abia se apropie de 50 de miliarde de euro, in timp ce in Spania sunt de circa 1800 de miliarde, noteaza analistii UBS.

Abordarea celor de la UBS este radical schimbata fata de anii trecuti, cand elvetienii erau foarte pesimisti in privinta pietelor emergente, inclusiv in privinta Romaniei.
In ultimele saptamani o serie de rapoarte - ale bancilor straine, dar si ale marilor agentii de rating Moody's sau Standard&Poor's - au conturat o imagine sumbra a economiilor din estul Europei. Principalele probleme remarcate de analisti sunt gradul inalt de indatorare si deficitele externe foarte mari.
Suprapuse pe contractii ale economiilor si deprecieri masive ale monedelor, dezechilibrele externe ar urma astfel sa zdruncine sistemele financiare, afectand astfel prin contagiune si bancile vest-europene cu expunere in regiune.
Analistii UBS noteaza insa ca reteta pentru dezastru - o combinatie intre datoria publica ridicata, datorie privata mare, deficit extern si deprecierea monedei- nu este intalnita pe toate pietele din regiune.
In cel mai negru scenariu, combinand o contractie a economiei cu deprecieri agresive ale monedelor si politici proaste, UBS estimeaza ca in Romania circa 14% din credite ar putea sa ajunga in categoria pierdere (respectiv sumele nu mai pot fi recuperate), in 2009 si 2010. In acest caz, bancile ar inregistra in cei doi ani pierderi brute de echivalentul a 6% din portofoliul de credite. Anul trecut, profitul realizat de bancile din sistem a urcat la 1,27 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
Intr-un scenariu pesimist, elvetienii arata ca bancile relativ nou intrate pe piata, care s-au comportat mai degraba ca niste companii de credit de consum, pompand imprumuturi finantate pe pietele de capital, ar putea sa aiba probleme. In schimb, bancile cu o amprenta puternica si cu o baza solida de depozite sunt mult mai bine pozitionate si pot fi considerate modele stabile de business.
Analizand cazul Erste Bank, elvetienii subliniaza ca marjele de castig sunt mult mai mari pe pietele emergente - ajungand in Romania sa depaseasca 6 puncte procentuale- in timp ce in Austria de abia trec de un punct procentual.
"Daca marjele de castig inainte de constituirea provizioanelor depasesc 6 puntce procentuale, este posibil sa faci fata unor eventuale deteriorari bruste ale calitatii creditelor fara sa fie necesare majorari gigantice de capital", scriu analistii UBS.
Elvetienii considera ca pietele emergente din regiune nu se confrunta in fapt cu o problema de supraindatorare, constrangerile fiind pe partea de rostogolire a datoriei.
Cum aceste piete pastreaza un potential de crestere ridicat in anii urmatori, in cadrul procesului de convergenta, analistii de la UBS se intreaba retoric "Cine ar vrea sa iasa de pe o asemenea piata?"

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO