Bănci și Asigurări

Angela Toncescu, CSA, avertizeaza inaintea campaniei RCA: Atentie la rezerve

Angela Toncescu, CSA, avertizeaza inaintea campaniei RCA: Atentie la rezerve

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor Limitele de raspundere vor creste vertiginos pana in 2009, cand se vor dubla fata de acest an. Noi nu putem cere majorarea tarifelor, pentru ca este o piata libera, dar ne uitam foarte atent la bilanturile si rezervele companiilor care vand RCA.

04.10.2007, 15:54 84

Media valorii cererii de despagubire pentru accidentele auto produse peste hotare in care vinovate sunt persoanele fizice sau juridice din Romania este de 3-4 ori mai mare decat in tara, astfel incat companiile de asigurari trebuie sa-si reanalizeze planurile tarifare pentru anii urmatori, afirma reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Limitele de raspundere vor creste vertiginos pana in 2009, cand se vor dubla fata de acest an. Noi nu putem cere majorarea tarifelor, pentru ca este o piata libera, dar ne uitam foarte atent la bilanturile si rezervele companiilor care vand RCA", a spus Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Peste o luna, companiile de asigurare vor incepe vanzarea masiva de polite RCA, ca urmare a expirarii contractelor pe un an incheiate in aceeasi perioada din 2006. Cand piata era neliberalizata si politele se cumparau fractionat, pana la sfarsitul anului, aproape toate politele RCA se vindeau in decembrie si ianuarie.
Toncescu afirma ca nu au aparut probleme pe piata pana acum, dar pot aparea daca primele nu sunt stabilite la nivelul necesar.
Pe piata asigurarilor auto au fost pana acum doua falimente, Metropol si Grup As, acum 5 ani - cand tarifele pentru raspundere civila auto (RCA) pentru piata interna erau reglementate de CSA - din cauza dumping-ului practicat pe piata de Carte Verde (raspunderea civila pentru pietele externe).
Piata de Carte Verde era libera, adica CSA nu intervenea in fixarea preturilor, cele doua companii au vandut mult sub cost, iar cand au venit la plata sume foarte mari din daune produse de asiguratii acestora in strainatate, au fost nevoite sa iasa din business.
Daunele, in valoare de cateva milioane de euro, au fost acoperite in mod egal de celelalte companii care vindeau Carte Verde, pentru ca altfel Romania risca sa fie exclusa din sistemul international de Carte Verde. Si atunci, dimensiunea daunelor externe, care atunci era de 8-10 ori mai mari decat la intern, au fost cele care au dat conturile asiguratorilor peste cap.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, tarifele la Carte Verde au fost incluse in pretul politelor RCA.
"La sase luni companiile stau bine. Nu sunt probleme care sa ne ingrijoreze, ca sa fie nevoie de interventia Comisiei, dar trebuie o monitorizare stransa, pentru a nu fi nici un fel de problema", a mai spus Toncescu.
Limitele de raspundere pentru accidentele produse in Romania vor creste de la 100.000 de euro pentru pagube materiale si 500.000 de euro pentru vatamari corporale la 150.000 de euro si, respectiv, 750.000 de euro in 2008, iar in 2009 cu inca 50%.
"Nu cred ca firmele vor dubla primele la RCA pana in 2009 (in corelatie directa cu majorarea limitelor - n.red.), dar probabil ca vor mai creste putin tarifele", a spus Toncescu.
Desi limita de despagubire pentru vatamare corporala este din ce in ce mai inalta, oamenii nu stiu ca pot cere despagubiri atat de mari, iar instantele judecatoresti acorda greu daune de valoare mare.
"Din cunostintele mele nici o despagubire nu a trecut de 100.000 de euro pana acum pentru un accident produs in Romania, spre deosebire de Uniunea Europeana, unde pot ajunge la milioane de euro", a spus Toncescu.
Romania isi va alinia tarifele de prima la RCA, prin majorari succesive, pana in 2012. Un factor de scadere a costurilor va fi adaptarea tarifelor la clienti, in functie de varsta, sex, rezidenta (urban/rural) si anul obtinerii carnetului de conducere, precum si introducerea sistemului bonus-malus, adica ajustarea primelor in functie de accidentele provocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO