Bănci și Asigurări

Anul 2016 a dus stocul creditelor ipotecare la maximul ultimilor zece ani, în pofida dării în plată

Anul 2016 a dus stocul creditelor ipotecare la maximul...

Autor: Anelis Baciu

27.01.2017, 00:08 1027

Stocul de credite în lei a urcat cu peste 53% şi a ajuns la 28,7 mld. lei în decembrie.

Anul trecut a fost cel mai bun an pentru creditele ipo­te­care, stocul total al cre­ditelor ipo­tecare (lei şi valută) atingând nivelul de 58,4 mi­liarde de lei la finalul lunii de­cembrie, ma­ximul ultimilor zece ani, reiese din statisticile agregate de BNR.

Evoluţia pare surprin­zătoare, în condiţiile în care 2016 în sistemul bancar a fost marcat de introducerea legii dării în plată, care a blocat câteva luni finan­ţările pentru achiziţia de locuinţe.

Stocul ipotecarelor în lei a crescut cu peste 53% pe parcursul anului trecut până la 28,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că bancherii şi-au adăugat în portofolii credite de circa 10 miliarde de lei.

„A fost un an bun pentru creditele ipotecare în lei, în ciuda discuţiilor pe darea în plată. Noi am observat că bună parte din clienţii care apelau la creditarea standard aveau banii necesari unui avans chiar şi de peste 25%, astfel că şi în perioada cu avans ridicat la nivelul businessului nostru nu am simţit o întrerupere. Este o piaţă în creştere de circa 2 ani şi vedem un interes mare şi din partea dezvoltatorilor, sunt multe imobile noi. Şi valoarea creditului mediu a crescut anul trecut cu circa 5-7% şi a ajuns la nivel de piaţă la circa 60.000 de euro. Mă aştept ca stocul creditelor în lei să crească şi anul viitor. Creditarea în euro este însă în scădere“, a explicat Liviu Andrei, managing partner al brokerului de credite Alliance Finance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO