Bănci și Asigurări

Anul cresterii jucatorilor mijlocii

Anul cresterii jucatorilor mijlocii

Click pentru imaginea intreaga

29.01.2007, 17:35 11

Bancile mijlocii au avut un an de crestere spectaculoasa in 2006, reusind sa-si dubleze si chiar sa-si tripleze cotele de piata in conditiile unei concurente din ce in ce mai dure pentru fiecare zecime.
Ungurii de la OTP Bank si-au majorat activele de 3,5 ori, ajungand la 781 milioane de euro, ceea ce le-a permis sa avanseze de pe locul 22 la sfarsitul lui 2005 pe 14 la sfarsitul lui 2006, cu o cota de piata de 1,5%.
O ascesiune rapida a inregistrat si Volksbank, ale carei active au urcat de 2,7 ori, pana la aproape 1,4 miliarde de euro. Banca a ajuns astfel de pe locul 15 pe 11, cu o cota de piata de 2,7%.
O dublare a activelor a inregistrat Finansbank, care si-a majorat cota de piata de la 1% la 1,4%. De asemenea, activele Piraeus Bank au urcat de 1,95 ori, banca avansand de pe locul 20 pe 18. Si Banca Romaneasca si-a crescut activele de 1,55 ori, depasind usor pragul de un miliard de euro si avansand de pe 13 pe 12. O ascensiune rapida s-a inregistrat si in liga jucatorilor mari, unde Banca Transilvania si-a majorat activele cu aproape 80% fata de decembrie 2005, pana la 2,38 miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de 4,7% si unui loc cinci in clasamentul activelor.
In conditiile asaltului dat de jucatorii mijlocii, anul 2006 a marcat ingustarea faliei care separa primele zece banci de plutonul secund. Cea mai dura batalie s-a inregistrat intre bancile cu cote de piata intre 1si 2%.
ABN Amro a stationat pe locul zece cu o cota de piata de 3,1%. In spatele sau s-a apropiat insa in viteza Volksbank, care si-a extins cota cu inca 0,3 puncte in ultimul trimestru din 2006, pana la 2,7%. Banca Romaneasca a ramas pe locul 12, cu o cota de piata majorata insa la 2,1% fata de 1,8% la sfarsitul lui 2005. Dintre bancile mici, doar Banca Carpatica si Italo-Romena au reusit sa se apropie de pragul de 1% cota de piata, cu 0,95, respectiv 0,8%.
Nu mai putin de 17 jucatori inregistreaza cote de piata de sub 0,8%, clasamentul fiind incheiat de bancile de nisa, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Porsche Bank si HVB Banca pentru Locuinte.
BRD-SocGen, Raiffeisen, HVB Tiriac si Alpha Bank au incheiat trimestrul al patrulea din 2006 in scadere din punctul de vedere al cotei de piata dupa active, in timp ce BCR, Banca Transilvania, ING si CEC au reusit sa creasca, potrivit datelor publicate de BNR. Comparativ cu situatia activelor de la sfarsitul lunii septembrie au avut loc schimbari de pozitie in a doua jumatate a top 10, unde jucatorii lupta umar la umar pentru fiecare zecime: Alpha Bank a coborat de pe locul sase pe opt, fiind intrecuta de Bancpost, care a urcat pe sase, si de ING care a recuperat din caderea din cursul anului, avansand de pe noua pe sapte.
Banca Transilvania si-a conservat locul al cincilea adjudecat la jumatatea anului, Alpha Bank nu a rezistat pe pozitia a sasea ocupata la sfarsitul lui septembrie, fiind detronata de Bancpost, care a ajuns la o cota de piata de 4,5% si active de 2,27 miliarde de euro. Olandezii de la ING au recastigat 0,4 puncte din piata, urcand la 4,2% cu active de 2,14 miliarde de euro. 2006 a marcat un declin semnificativ pentru cota de piata a ING, care a coborat de la 5,3% la 4,2% in conditiile in care activele au crescut cu numai 18,8%, mult mai incet decat in cazul altor competitori.
Alpha Bank a ocupat locul al optulea la sfarsit de an, cu o cota de piata tot de 4,2%, insa cu active ceva mai mici, de 2,11 miliarde de euro. CEC a coborat pe pozitia a noua in topul activelor, chiar daca in ultimele trei luni din 2006 a castigat 0,1 puncte procentuale din piata, inregistrand o cota de 4,1% si active cu putin peste doua miliarde de euro. Fata de sfarsitul lui 2005 cota de piata a CEC s-a subtiat cu inca 0,3 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO