Bănci și Asigurări

Aprecierea aurului acopera scaderea rezervei BNR din noiembrie

Aprecierea aurului acopera scaderea rezervei BNR din noiembrie
02.12.2008, 20:00 27

Scaderea a rezultat in conditiile in care intrarile la rezerva au insumat 1,619 miliarde de euro, in timp ce iesirile s-au ridicat la 1,709 miliarde. Conform BNR, iesirile au avut drept sursa modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, operatiuni ale bancii centrale pe piata interbancara, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele.

La capitolul intrari, BNR mentioneaza modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, operatiuni pe piata interbancara, venituri din administrarea rezervelor internationale.
In conditiile in care majoritatea bancilor au lansat campanii prin care incearca sa atraga depozite in valuta de la clienti in schimbul unor dobanzi generoase, este de asteptat ca si intrarile la rezerva valutara sa urce pe seama cresterii sumelor virate la BNR in contul rezervelor minime obligatorii, corespunzatore majorarii pasivelor in valuta atrase de banci.
Platile scadente in luna noiembrie 2008 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor au insumat 57 de milioane de euro.
In acelasi timp, spre sfarsitul lunii noiembrie pe piata au circulat zvonuri privind eventuale interventii ale BNR pentru limitarea deprecierii euro in contextul in care cursul urca din nou spre 3,9 lei/euro.
Avand in vedere ca datoria externa pe termen scurt tinde sa ramana la circa 21 de miliarde de euro, ca urmare a dificultatii in atragerea de finantari pe fondul crizei internationale, rezerva BNR o acopera de circa 1,3 ori.
In cazul Ungariei, datoria pe termen scurt este aproximativ egala cu rezervele valutare ale bancii centrale. Pentru luna decembrie, BNR urmeaza sa plateasca 85 de milioane de euro in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Economiei si Finantelor.
La nivelul lunii noiembrie, rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile cresterii preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,112 miliarde de euro, in urcare cu 204 mil. euro fata de nivelul din octombrie. Astfel, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au ajuns la sfarsitul lunii noiembrie la 29,34 miliarde de euro, in crestere cu 114 mil. euro comparativ cu octombrie.
In decurs de un an, rezerva valutara a urcat cu 1,78 miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO