Bănci și Asigurări

Aprecierea dolarului a şters 100 de milioane de euro din rezerva de aur a BNR în ultimii cinci ani

Aprecierea dolarului a şters 100 de milioane de euro din...

Autor: Liviu Popescu

10.12.2015, 00:05 952

Rezerva de aur a Băncii Naţionale a stagnat în ultimii cinci ani la nivelul de 103,7 tone, însă valoarea acesteia s-a redus în acest interval de timp cu aproximativ 100 mil. euro, la circa 3,35 mld. euro, în condiţiile în care leul a pierdut 5% în faţa euro, reiese din datele BNR.

Pe pieţe internaţionale, cotaţia metalului galben a scăzut cu circa 24% de la începutul anului 2011 şi până în prezent, de la aproximativ 1.400 de dolari pe uncie la circa 1.080 de dolari pe uncie, pe fondul aprecierii dolarului american, potrivit datelor Reuters. O uncie are aproximativ 31,1 grame.

La Bucureşti, cotaţia unui gram de aur s-a redus în perioada analizată cu doar 2%, de la 145 de lei la 142 de lei/gram. BNR calculează, cotaţia aurului în funcţie de cotaţiile de pe pieţele internaţionale.

În acest interval de timp, dolarul american s-a apreciat cu aproape o treime în faţa leului, în timp ce euro a câştigat 5% în raport cu moneda naţională. În ultima perioadă de timp, poziţionarea pe o pantă ascendentă a dolarului american, determinată de aşteptarea investitorilor privind înăsprirea politicii monetare de către Banca Federală a SUA, a dus la scăderea cotaţiei aurului. Una dintre explicaţii poate fi faptul că mulţi investitori s-au orientat către activele denominate în dolari americani, anticipând o creştere a dobânzii Fed.

„Aurul a mai redus din pierderile recente, beneficiind de scăderea dolarului american, dar creşterea a fost limitată de aşteptările privind înăsprirea politicii monetare de către Fed“, scriu analiştii Piraeus Bank într-o notă.

Măsurile de relaxare monetară (scăderi de dobândă alături de infuzii de capital) luate de Fed au alimentat un raliu al aurului până în 2013. Aurul a atins maximul de 1.800 de dolar/uncie în august 2011.

BNR are cele mai mari rezerve de aur dintre ţările din Europa Centrală şi de Est deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO