Bănci și Asigurări

Aprecierea euro ia o pauza si cursul ramane sub 3,4 lei

Aprecierea euro ia o pauza si cursul ramane sub 3,4 lei

Click pentru imaginea marita

19.09.2007, 17:22 19

Euro nu a reusit ieri sa treaca de nivelul de rezistenta de 3,4 lei, punand astfel capat unei serii de patru zile consecutive de apreciere in care cursul a urcat cu 2,4%. BNR a calculat la Bucuresti un curs de 3,3783 lei pentru un euro, cu 1,25 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,97 bani, coborand la 2,4360 lei.
Pe piata valutara, euro a urcat in primele ore de tranzactionare pana la un maxim de 3,3975 lei, insa de la acest nivel au aparut interese puternice de cumparare de lei care au impins cotatiile in jos.
"In a doua parte a zilei, jucatorii au ramas in expectativa, asteptand decizia Fed (Banca Centrala a Statelor Unite, n. red.) privind dobanda la dolar si comentariile asupra evolutiei pietelor financiare. Daca vom vedea o reducere a dobanzii cu jumatate de punct procentual, probabil ca leul se va aprecia pana la un curs de 3,35 lei pentru un euro, sau chiar mai jos", apreciaza Silvian Farmache, head of capital markets la Credit Europe Bank.
Pauza de ieri este privita cu ochi diferiti de jucatorii din piata, existand opinii care sustin ca scaderea cursului de ieri nu este decat o pauza de acumulare intr-o miscare mai ampla de depreciere a leului.
"Piata a luat o pauza ieri, dupa deprecierea rapida a leului din ultimele zile. Totusi, trendul de depreciere a leului ar trebui sa continue pentru ca a avut la baza motive serioase, iar datele economice nu s-au schimbat intre timp", considera Otilia Ciotau, economistul sef al Piraeus Bank.
Fed a avut ieri o sedinta pe probleme de politica monetara, pietele asteptand o scadere a dobanzii cheie la dolar, de la nivelul actual de 5,25% pe an. Decizia nu a fost comunicata pana la ora inchiderii editiei, insa pietele asteptau o scadere cu cel putin un sfert de punct procentual, fiind atribuita o probabilitate mare pentru o ajustare de jumatate de punct procentual.
Euro a coborat la Bucuresti pana la 3,3730 lei, la mijlocul zilei. Ulterior, cotatiile s-au stabilizat imediat deasupra nivelului de 3,38 lei pentru un euro.
"In scenariul putin probabil in care Fed nu va reduce dobanda, cursul va creste peste 3,4 lei pentru un euro. Chiar si asa, nu cred ca euro are putere sa urce semnificativ peste acest nivel, decat daca apar socuri semnificative pe pietele externe", spune Farmache.
In opinia lui, acumularea excesului de lichiditati de pe piata monetara este efectul respingerii ofertelor de depozite la licitatia de luni, dar si al cumpararilor agresive de valuta derulate de BNR vinerea trecuta si care s-au decontat ieri.
"Cresterea neasteptata a rezervelor valutare ale BNR din luna august care vafi urmata de una similata in septembrie, pregateste o posibila reducere a rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale", spune Farmache.
Cumpararile de euro de pe piata ar contrabalansa astfel efectul unei reduceri a rezervelor minime. BNR are programata o sedinta pe probleme de politica monetara pe 26 septembrie.
Otilia Ciotau este rezervata in privinta intaririi leului, chiar si in eventualitatea unei scaderi a dobanzii la dolar, in conditiile in care moneda locala nu mai este vazuta cu ochi buni de investitorii speculatori. "Nivelul de 3,4 ramane momentan in carti, iar pentru sfarsitul anului revin previziunile de 3,45 lei pentru un euro", spune economistul sef al Piraeus Bank. Ea considera ca si in cazul in care speculatorii ar reveni pe pietele emergente vor fi mai degraba inclinati sa imprumute lei pentru a finanta pozitii pe alte monede din regiune.
"Daca Fed decide sa taie dobanda, incurajand astfel o revenire dupa criza de lichiditati globala, aceasta ar trebui sa genereze un sentiment pozitiv pentru monedele regionale, pe fondul diminuarii aversiunii fata de risc", considera Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank. Pe fondul unui sentiment regional pozitiv, cursul ar putea sa coboare sub 3,375 lei pentru un euro, iar urmatorul nivel suport ar fi la 3,36 lei pentru un euro. Mentinerea aversiunii fata de activele riscante ar putea sa deschida calea pentru o crestere a cursului spre 3,44 lei pentru un euro, considera Dascalu.
Si analistii de la Viena ai Raiffeisen Bank vad posibila o continuare a deprecierii leului, sau cel putin stabilizarea cotatiilor la niveluri mai inalte. Dupa o depreciere de 8% fata de sfarsitul lui iunie, analistii Raiffeisen considera ca leul "a inchis cea mai mare parte a aprecierii din primele luni ale anului, cand intarirea nu a fost sustinuta de fundamentele economice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO