Bănci și Asigurări

Aprecierea ia o pauza la 3,27 lei pentru un euro

17.05.2007, 18:39 15

Cotatiile pe piata valutara interbancara au fost ieri foarte stabile, ramanand sub 3,28 lei pentru un euro, chiar in conditiile in care monedele de pe pietele emergente vecine s-au depreciat.
BNR a calculat un curs de 3,2777 lei pentru un euro, cu 0,54 bani sub nivelul din ziua precedenta. Dolarul a pierdut 1,5 bani, coborand la 2,4109 lei, un nou minim al ultimilor ani. Euro a oscilat pe tot parcursul sedintei de tranzactionare de ieri in jurul nivelului de 3,2770/3,2780 lei. In sedinta de marti, cotatiile urcasera spre 3,29 lei/euro, insa la inchiderea pietei moneda unica revenise la 3,2750 lei.
"Volumele tranzactionare ieri au fost apreciabile, insa piata a fost foarte stabila. Desi celelalte monede emergente din regiune au inregistrat deprecieri, leul a rezistat", a comentat un dealer.
Cotatiile de pe piata valutara de la Bucuresti stationeaza inca de saptamana trecuta la niveluri de 3,27-3,28 lei pentru un euro, cele mai scazute din ultimii patru ani si jumatate.
Aprecierea agresiva a leului din ultima luna a fost alimentata de nivelul ridicat al dobanzilor pe termen scurt, care au crescut pe fondul crizei de lichiditati de pe piata monetara.
Ieri dobanzile au coborat insa la 7%-10% pe an, odata cu ajungerea la scadenta a unui depozit de 2,5 miliarde de lei, atras de BNR in urma cu o luna.
Chiar pe fondul unor dobanzi mai mici, leul nu si-a pierdut atractivitatea in fata jucatorilor straini. La tranzactiile de ieri de pe piata valutara interbancara ordinele au provenit atat de la clienti locali, cat si nerezidenti.
Ramane de vazut cum va evolua leul cand dobanzile pe piata monetara se vor alinia la nivelul celei de politica monetara, de 7,25% pe an. Analistii se asteapta ca acesta sa se intample saptamana viitoare, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime.
Vineri vor ajunge la scadenta si certificate de depozit pe trei luni emise de BNR in valoare de 3 miliarde de lei. Fondurile vor fi insa resorbite, in conditiile in care joi si vineri se vor reversa operatiunile repo, prin care BNR a injectat in piata 3 miliarde de lei, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute.
Trezoreria organizeaza astazi o licitatie pentru vanzarea de obligatiuni pe trei ani, in valoare de 100 de milioane de lei (30,5 milioane de euro). Analistii se asteapta ca nivelul mediu al randamentului sa ramana in apropiere de 7% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO