Bănci și Asigurări

Aprilie, o luna cu Banca Nationala vanzator net de valuta

06.05.2003, 00:00 12

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au scazut luna trecuta cu 67,2 mil. euro, pana la 5,76 mld. euro, in principal ca urmare a platilor efectuate in contul datoriei externe si a rascumpararilor de titluri de stat in valuta
In luna aprilie, banca centrala a platit 59,7 milioane euro in contul ratelor si dobanzilor scadente la datoria externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice si a rascumparat titluri de stat in valuta, din piata interna, in valoare de 43,1 milioane euro.
In aceeasi perioada, BNR a inregistrat iesiri nete, din modificarea rezervelor minime in valuta, cedari la rezerva statului si comisioane bancare, in suma de 49,2 milioane euro.
Banca centrala s-a situat pe pozitia de vanzator net in piata valutara. In luna aprilie, suma vanduta bancilor comerciale a fost cu 4,5 milioane de euro mai mare decat volumul atras de la banci.
La capitolul intrari s-au consemnat 69 milioane euro din aranjamentul stand-by cu Fondul Monetar International si venituri in suma de 20,3 milioane euro din administrarea rezervelor valutare.
Rezerva de aur s-a mentinut la 105,3 tone, dar valoarea acesteia s-a redus la 1,022 miliarde euro, ca urmare a evolutiei pe pietele internationale a pretului gramului de aur. Astfel, rezervele internationale ale BNR - valute plus aur - se situeaza la peste 6,78 miliarde euro.
Oricum, potrivit ultimelor afirmatii ale oficialilor bancii centrale evolutia rezervei valutare este in grafic. Potrivit viceguvernatorului BNR , Cristian Popa, evolutia din  acest an a rezervelor valutare va urma, in principal, ritmul de crestere a importurilor si va avea in vedere gradul de acoperire a refinantarii datoriei private externe din surse bancare.
"In cazul in care refinantarea datoriei externe din piata bancara va creste mai repede decat pozitiile externe ale bancilor, vom fi pregatiti sa oferim valuta in piata pentru ca bancile sa poata onora cererile clientilor. In acelasi timp, nivelul rezervei valutare este confortabil si va urmari o crestere treptata calculata in luni de import", a afirmat recent Popa.El a spus ca in opinia bancii centrale nu se mai justifica ca ritmul de crestere al rezervei valutare - cu aproape 2 miliarde de dolari de exemplu in 2002 - sa se mentina. O crestere a rezervei valutare cu 700-800 milioane de dolari in 2003 ar putea fi considerata in grafic.
Pana la sfarsitul anului 2003, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1,269 miliarde euro. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO