Bănci și Asigurări

Aproape toţi specialiştii cântă prohodul lirei sterline

Aproape toţi specialiştii cântă prohodul lirei sterline

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2016, 00:05 2118

Lira sterlină s-a depreciat cu 11% de când britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană, iar căderea nu se va opri aici, spun cei mai mulţi dintre analiştii care şi-au schimbat estimările  de  curs  valutar  după referendum.

Lira a atins săptămână trecută minimul ultimelor trei decenii. Din 36 de prognoze noi luate în calcul într-un sondaj Bloomberg, în 32 lira va ajunge până la sfârşitul anului la 1,30 de dolari pe unitate sau chiar mai jos.

Doar în două proiecţii lira îşi  revine  în  raport  cu  actualele niveluri. Estimarea mediană este şi mai  pesimistă:  lira  va  ajunge  la 1,25 de dolari pe unitate – adică cu 6%  sub  nivelul  de  1,32  de  dolari înregistrat  vineri  la  Londra. 

Pe 27 iunie, moneda britanică a atins cea mai scăzută cotă din ultimii 31 de ani, de 1,31 de dolari, în contextul votului privind ieşirea Marii Britanii din UE. Chiar şi cu o revenire de două  zile  la  începutul  săptămânii trecute, lira s-a depreciat cu 11% faţă  de  dolar  de  când  s-au  închis urnele de vot pe 23 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels