Bănci și Asigurări

ARB: concurenta mare pentru locuri de vicepresedinte

21.03.2005, 00:00 56


Batalie mare pentru doua locuri de vicepresedinte in Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor. Vineri au avut loc alegeri pentru inlocuirea fostului presedinte al BRD - Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar, si ai presedintelui CA al Bancpost, Elena Petculescu.


In joc s-au aruncat candidaturi puternice, intre care cea a presedintelui executiv al BCR, Nicolae Danila, precum si cele ale presedintelui UniCredit Romania, Rasvan Radu, directorului general adjunct al ING Bank, Paul Prodan, sau a prim-vicepresedintelui Bancii Tiriaci, George Mucibabici.


Spre surprinderea generala, unul din cele doua locuri a fost castigat de Gabriela Tudor, vicepresedinte al RoBank, o banca de talie nesemnificativa preluata la jumatatea anului trecut de grupul maghiar OTP. Cea de-a doua pozitie de vicepresedinte al ARB a revenit lui Petre Bunescu, vicepresedinte al BRD - Groupe Societe Generale


In aceste conditii, BCR, cea mai mare banca de pe piata, a ramas tot fara reprezentant la varful ARB. Nici Paul Prodan n-a avut mai mult succes, desi candida pentru a treia oara.


Petre Bunescu si Gabriela Tudor i-au inlocuit astfel pe fostul presedinte al BRD - Groupe Societe Generale, Bogdan Baltazar, respectiv pe presedintele Bancpost, Elena Petculescu.


Petre Bunescu lucreaza in BRD inca de la inceputurile bancii, parcurgand toate etapele ierarhice. Inainte de venirea la conducere a lui Bogdan Baltzar, el a detinut timp de un an functia de presedinte interimar al BRD. Bunescu s-a ocupat in general de zona de operatiuni de piata, trezorerie si contabilitate.


Gabriela Tudor, 56 de ani, si-a construit experienta bancara lucrand la Banca Anglo-Romana, Bancorex, MISR Romanian Bank, precum si la BNR, unde a fost consilier al guvernatorului, director al Administratiei rezervelor BNR si coordonator al operatiunilor de piata.


Potrivit lui Radu Ghetea, presedintele ARB, reprezentantul Bancpost a fost propus pentru un nou mandat, insa Elena Petculescu a refuzat sa candideze, anuntand ca se va retrage din activitatea bancara in urmatoarea perioada.


"Consiliul de Administratie si intreaga Adunare a ARB a adoptat o rezolutie prin care s-au transmis multumiri pentru activitatea desfasurata in perioada ultimului mandat celor doi reprezentanti care s-au retras", a adaugat Ghetea, citat de Mediafax.


In sedinta Adunarii Generale a ARB s-a hotarat stabilirea Zilei Bancherului in data de 17 aprilie. La aceeasi data se sarbatoreste si ziua Bancii Nationale a Romaniei.


Asociatia Romana a Bancilor a fost infiintata in urma cu 15 ani si are in prezent 40 de membri - institutii de credit.


Conducerea este asigurata de un Consiliu de Administratie al carui presedinte este Radu Ghetea. El este secondat de prim-vicepresedintele Dan Pascariu, presedinte al HVB Bank. Un alt post de vicepresedinte este detinut de Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO