Bănci și Asigurări

ARB socoteste cat cheltuiesc bancile din cauza diverselor norme ale BNR si ale Finantelor

ARB socoteste cat cheltuiesc bancile din cauza diverselor norme ale BNR si ale Finantelor

Radu Ghetea, seful ARB

15.09.2006, 18:58 20

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) pregateste un studiu privind costul activitatii bancare pe piata romaneasca in conditiile reglementarilor actuale, in cadrul unui program sustinut de Banca Mondiala, a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele ARB.
"Vom avea astfel o evaluare fundamentata a costurilor care rezulta din aplicarea mai multor norme si legi si care ne impun o serie de proceduri nelegate direct de activitatea bancara", spune Ghetea. ARB considera ca astfel de studii ii vor permite sa-si sustina mai bine punctele de vedere in fata reprezentantilor BNR sau ai Ministerului Finantelor.
In conditiile derularii unor investitii substantiale pentru extindere si modernizare, amplificate de costurile in crestere cu forta de munca, bancile resimt intr-o masura din ce in ce mai mare costurile administrative impuse indeosebi de BNR.
Pe agenda de toamna a Asociatiei mai figureaza un proiect de crestere a eficientei Biroului de Credit, care presupune obligarea tuturor bancilor si celorlalte entitati financiare membre sa transmita si informatii pozitive, respectiv date privind situatia curenta a unui client, chiar daca acesta nu inregistreaza intarzieri la rambursarea unui credit. Bancile si institutiile financiare nebancare membre ale Biroului de Credit vor avea astfel acces la informatii care sa le permita sa evalueze mai usor bonitatea unui client, fara a-i mai solicita multiple garantii si adeverinte.
In cadrul grupului de convergenta sustinut de Banca Mondiala, ARB pregateste si un proiect de modificare a reglementarilor privind instrumentele de debit - cecuri, cambii, bilete la ordin - bancile comerciale pledand de mai multa vreme pentru eliminarea cecului ca instrument.
O alta initiativa mai veche a ARB, fundamentata acum printr-un studiu, vizeaza amendarea legii privind organizarea si functionarea DNA, bancile reclamand faptul ca actul normativ plaseaza la acelasi nivel de gravitate penala incalcarea legii cu incalcarea normei interne a unei banci.
De asemenea, ARB pregateste un proiect de lege privind garantiile bancare, in prezent nereglementate - situatie care ingreuneaza considerabil traseul executarii unei garantii in cazul in care un client nu-si mai poate rambursa datoriile.
O alta tema importanta pentru banci tine de implementarea in intreg sistemul bancar a standardului international de contabilitatea IAS 39, care modifica semnificativ modul de clasificare a creditelor si de constituire a provizioanelor, avand un impact fiscal deosebit.
Nu in ultimul rand, ARB continua pregatirile pentru introducerea in sistemul bancar a normelor Basel II privind adecvarea capitalurilor in functie de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO