Bănci și Asigurări

Ardaf a pierdut 3,4 mil. euro in primul semestru

03.09.2008, 17:39 12

Ardaf, companie aflata in proces de preluare de catre Generali PPF Holding, a inregistrat o pierdere de aproape 12,4 mil. lei (3,4 mil. euro) in primul semestru, potrivit raportului semestrial publicat pe Bursa. Pierderea este de trei ori mai mica decat cea raportata in prima jumatate a anului trecut, in valoare de 36,3 mil. lei (11 mil. euro).
"In primul semestru din 2008, la fel ca in anul 2007, activitatea Ardaf a fost semnificativ influentata de factori provenind din perioadele trecute, anterioare schimbarii actionarului majoritar si managementului societatii (...). Factorii proveniti din trecut au avut in continuare un impact semnificativ si in primul semestru al anului 2008, influentand astfel rezultatul financiar al societatii la data de 30 iunie 2008", se precizeaza in raport.
Ardaf a inceput sa piarda mult in 2006, cand s-a confruntat cu probleme financiare si a fost plasata in administrare speciala de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. Indicatorii de lichiditate si solvabilitate ai companiei au scazut sub limitele legale, ceea ce inseamna ca asiguratorul nu avea suficienti bani pentru a face fata obligatiilor fata de terti. In acea perioada, compania era detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, care a realizat o majorare de capital de circa 33 mil. euro pentru a o salva. Ulterior, la inceputul anului trecut, Ardaf a iesit din administrarea speciala, iar Tender si-a vandut actiunile cehilor de la PPF Investments. Cumulat, in 2006 si 2007 pierderile Ardaf s-au ridicat la 52,6 mil. euro.
Recent, cehii au anuntat ca si-au vandut participatia catre Generali PPF, un joint-venture intre grupul italian Generali si grupul ceh PPF, care reuneste operatiunile celor doi jucatori din Europa Centrala si de Est. Valoarea tranzactiei este de circa 80 mil. euro.
Dupa schimbarile de actionariat si de management, pierderile Ardaf s-au redus treptat, iar afacerile au revenit pe un trend crescator.
In prima jumatate a acestui an, Ardaf a inregistrat afaceri de 218 mil. lei (59,4 mil. euro), in crestere cu 170% fata de primele sase luni din 2007, in principal datorita cresterii puternice pe segmentul RCA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO