Bănci și Asigurări

Ardaf a reusit sa urce coeficientul de lichiditate peste limita legala

08.11.2005, 18:55 18

Coeficientul de lichiditate al companiei de asigurare Ardaf Cluj a urcat pana la 1,22, in urma majorarii de capital realizate de actionarii companiei.

In momentul in care au inceput procedurile de redresare a societatii, acesta era de 0,33, mult sub 1, limita minima impusa prin normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Comisia a confirmat cresterea lichiditatii companiei.

Actionarii Ardaf Cluj au finalizat vineri subscrierea pentru majorarea capitalului social, care a fost dublat, ajungand la 13,7 mil. euro (aproape 50,4 mil. lei). Vechilor actionari semnificativi, Tender SA (care detine peste 70% din actiuni) si Clairmont Holdings (care controleaza peste 12%), li s-au alaturat, potrivit lui Manastireanu, Raiffeisen Zentralbank Osterreich (circa 6%) si Banca Transilvania (4%). El a precizat ca Raiffeisen a inceput sa cumpere actiuni in primavara. "Tot ceea ce s-a vandut in perioada de redresare a fost cumparat de Raiffeisen", a declarat presedintele Ardaf.

Manastireanu spune ca situatia financiara dificila in care s-a aflat Ardaf a fost cauzata de investitiile imobiliare pe care le-a facut compania la inceputul anului, care se ridica la 26 de mil. lei (peste 7,2 mil. euro). Ardaf a investit in sedii in Bucuresti, Buzau, Constanta si Timisoara, iar sumele alocate pentru extinderea teritoriala au depasit bugetul companiei pentru acest an, potrivit lui Manastireanu. O alta cauza a problemelor de lichiditate au fost comisioanele mari acordate brokerilor si agentilor de asigurare in campania RCA de la mijlocul acestui an.

Ponderea asigurarilor auto (RCA si casco) in portofoliul companiei este de 70%. In 2006, Ardaf urmareste sa reduca aceasta pondere la 60% si sa se concentreze pe alte linii de asigurare, cum ar fi cele de locuinte sau maritime. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an, compania intentioneaza sa intre pe piata asigurarilor private de sanatate.

Actionarii Ardaf vor mai realiza o majorare de capital in februarie sau martie anul viitor. "Dintr-o discutie cu presedintele Tender, am inteles ca ar fi vorba de o majorare cu 10 milioane de euro. Facem acest lucru pentru consolidarea societatii", a spus Manastireanu.

Ovidiu Tender, omul de afaceri care controleaza firma Tender SA, actionarul majoritar al societatii de asigurare Ardaf Cluj, poarta negocieri pentru vanzarea companiei de asigurari cu grupul austriac Uniqa, afirma Octavian Manastireanu, presedintele Ardaf. "Au fost discutii de preluare cu Generali, OTP, Uniqa si Wiener Staedtische. Cu Uniqa se mai discuta, insa nu s-a renuntat nici la celelalte posibilitati", a declarat Manastireanu.

Uniqa a cumparat, in luna iunie, un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari. "Nu cred ca Uniqa poarta negocieri pentru cumpararea Ardaf", a declarat Gugliemo Frinzi, presedintele Astra. El a spus ca exista un acord intre societatea Nova Trade, care detine 67% din actiunile Astra, si Uniqa, conform caruia orice tranzactie a austriecilor in Romania se va face prin intermediul companiei de asigurari romanesti. Reprezentantii Uniqa nu au putut fi contactati ieri pentru comentari.

Manastireanu spune ca firma Tender SA, care detine peste 70% din actiunile Ardaf, nu vrea sa vanda tot pachetul de titluri. "Tender nu vrea sa iasa cu totul din firma", a explicat presedintele Ardaf, fara a preciza cat anume intentioneaza sa vanda acesta.

Ardaf este listata la Categoria de Baza a Bursei Electronice Rasdaq. La ultimul pret de tranzactionare, de 0,22 lei/ actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 15,4 mil. euro (peste 55,4 mil. lei).

In ceea ce priveste datoria de aproape un milion de euro pe care o are Ardaf fata de compania de asigurari Allianz-Tiriac, ca urmare a actiunilor de regres pentru dosare de daune auto, Manastireanu spune ca aceasta a fost achitata. El afirma ca au fost platite si datoriile pe care le avea Ardaf la alte companii de asigurari: Generali, Garanta si RAI Asigurari.

Dat in timp ce Generali spune ca Ardaf a inceput procedurile pentru achitarea datoriei de peste 80.000 de euro, RAI Asigurari afirma ca a primit pana acum o mica parte a datoriei. Ardaf estimeaza ca va obtine in acest an subscrieri de 67 de mil. euro si un rezultat financiar pozitiv. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO