Bănci și Asigurări

Ardaf: actionarii trebuie sa vina cu 4 mil. euro

08.09.2004, 00:00 15



Compania de asigurari Ardaf, cu sediul la Cluj-Napoca, isi va majora capitalul cu 200 miliarde de lei (4 milioane de euro), pana la 375 miliarde lei.



"A fost politica noastra pentru a nu ramane in urma fata de celelalte companii de pe piata din acest punct de vedere. La inceput, actionarii nostri (firma Tender controleaza societatea- n.red) se gandeau la o suma mai mica, dar pana la urma le-am obtinut acordul pentru acest nivel al majorarii", a spus Octavian Manastireanu, presedinte executiv al companiei.



Compania, care a fost supusa unui control de fond al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a avut la un moment dat la inceputul acestui an coeficientul de lichiditate sub limita reglementata, de 1, dar Manastireanu afirma ca nu aceasta este cauza majorarii de capital.



Pretul de emisiune al noilor actiuni va fi egal cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Ultimul pret pe Rasdaq al actiunilor Ardaf era de 1.180 de lei, pret la care capitalizarea societatii este de 206 mld. lei (5 milioane de euro).



Majorarea urmeaza sa fie aprobata in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor de pe data de 29 septembrie.



In aceasta AGEA urmeaza sa fie aprobata si modificarea actului constitutiv al Ardaf prin infiintarea functiei de presedinte executiv, delegarea catre Consiliul de Administratie a dreptului de a decide inchiderea majorarii capitalului social la suma subscrisa sau de derulare a unei oferte publice pentru subscrierea actiunilor ramase, dar si privind constituirea in garantie a unor active imobilizate , in suma de 3 milioane de euro.



Manastireanu nu a dat detalii privind scopul creditului care urmeaza sa fie luat prin constituirea acestei garantii. "Este vorba de o strategie a noastra. Nu este cazul sa o facem publica".



Compania asteapta anul acesta afaceri de peste 40 milioane de euro, fata de 30 milioane de euro anul trecut. Pe primele sase luni din acest an, primele brute subscrise au crescut cu 58% in lei (42% in euro). Manastireanu a explicat cresterea afacerilor prin pozitionarea mai buna pe piata si majorarea Bucurestilor in totalul portofoliului.



Actionarul majoritar al companiei este grupul Tender, controlat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care mai are afaceri in constructii, agricultura, industrie si petrol. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO