Bănci și Asigurări

Ardaf Cluj se muta la Bucuresti din septembrie

Ardaf Cluj se muta la Bucuresti din septembrie
14.08.2007, 18:00 94

Ardaf isi muta luna viitoare sediul central la Bucuresti, in contextul in care compania infiintata la Cluj-Napoca incearca sa isi diversifice portofoliul si sa recupereze o parte din piata asigurarilor pentru locuinte si a asigurarilor de viata, dupa ce anul trecut a inregistrat pierderi de 35 de milioane de euro.
Conducerea considera ca mutarea sediului central al societatii de asigurare Ardaf de la Cluj la Bucuresti, decisa in urma preluarii companiei de catre grupul ceh PPF Investments, va aduce o crestere de 20% a volumului total de prime subscrise.
Directorul general adjunct al companiei de asigurari, Daniel Barabant, spune ca mutarea preconizata pentru inceputul lunii septembrie ar putea ridica ponderea primelor subscrise de catre Ardaf, deoarece Capitala reprezinta principala sursa de crestere de pe piata asigurarilor din Romania.
"Exista companii care realizeaza o treime din valoarea afacerilor pe piata din Bucuresti. La nivelul ARDAF, pe primele sase luni din 2007, Bucurestiul a avut o pondere de doar 8 % din totalul primelor subscrise", a declarat Barabant.
De cealalta parte, sucursalele ARDAF din Transilvania au avut pe primele sase luni din 2007 o pondere de doar 35% din totalul primelor subscrise de catre companie, ceea ce inseamna 8,23 milioane de euro. La nivelul intregului an 2006, volumul primelor subscrise de catre agentiile din cele 14 judete din Transilvania, in valoare de 20,5 mil. euro, a reprezentat o pondere de 40,65% in totalul primelor subscrise de catre companie in 2006.
Barabant a mai precizat ca unul dintre factorii care au contribuit la pierderile inregistrate de catre compania de asigurari incepand cu 2006 il constituie ponderea ridicata (de circa 80%) pe care o reprezinta asigurarile auto in totalul primelor subscrise de catre companie.
El a spus ca societatea de reasigurari intentioneaza sa scada ponderea pe care o detin acest tip de asigurari. Compania Ardaf a platit in primul semestru despagubiri si daune totale de 22,9 milioane de euro, la afaceri de 24,3 milioane de euro. Spre comparatie, in primul semestru din anul trecut, compania platise daune totale de 18,6 milioane de euro, la subscrieri de 34,2 mil. euro.
"Dorim sa ne situam la nivelul pietei in ceea ce priveste asigurarile auto, insemnand o pondere a acestora, de 60%. Dorim sa crestem volumul primelor subscrise pe alte tipuri de asigurari: locuinte, raspundere civila, asigurari agricole. In prezent, asigurarile de locuinte detin in cadrul companiei o pondere de 6%, dar speram sa ajungem la 10-15%", a mai adaugat Barabant.
Ardaf a inregistrat in primul semestru al acestui an o scadere cu 30% a subscrierilor de prime brute, pana la un volum de 24,3 milioane de euro. Anul trecut, compania a traversat cea mai dificila perioada de la infiintare, fiind in administrare speciala si inregistrand o pierdere de aproape 35 de milioane de euro.
La inceputul acestui an, Ardaf a fost preluata de fondul ceh de investitii PPF, prin intermediul firmei cipriote Sabile Limited, care a cumparat 56% din Ardaf de la omul de afaceri Ovidiu Tender. Sabile detine in prezent circa 70,81% din actiunile Ardaf (tranzactionate pe piata Rasdaq) si a lansat o oferta publica de cumparare pentru restul de 29,19%. Ardaf are acum 1.200 de angajati permanenti, 5.000 de colaboratori si o retea teritoriala de 200 de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO