Bănci și Asigurări

Ardaf: majorare de capital cu pana la 25 mil. euro

21.09.2007, 16:50 11

Ardaf, companie de asigurari preluata la inceputul anului de fondul ceh PPF Investments, si-ar putea majora capitalul cu pana la 25 de milioane de euro (81,3 milioane de lei), la 74 de milioane de euro (244 de milioane de lei) in urmatoarele 12 luni. Decizia a fost luata in cadrul adunarii generale extraordinare a actionarilor care a avut loc zilele trecute.
Tot atunci, actionarii au decis vanzarea unor active ale societatii in valoare de cel mult 8 milioane de euro. In total, asiguratorul detine proprietati imobiliare de 18 milioane de euro.
Ultima majorare de capital la Ardaf a fost realizata la inceputul acestui an, cand actionarii au varsat 33 de milioane de euro in conturile societatii. Operatiunea a fost necesara pentru a incheia procedura de administrare speciala a companiei, impusa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din cauza scaderii indicatorilor de lichiditate si solvabilitate.
Cehii de la PPF detin 70,81% din Ardaf, dupa ce au cumparat actiuni de la omul de afaceri Ovidiu Tender (56%) si ulterior din piata.
Un alt actionar este Raiffeisen Zentralbank Austria care detine un pachet de 6,4%.
Asiguratorul a incheiat primul semestru cu afaceri de 25,3 milioane de euro, in scadere cu 30%, insa a reusit sa isi reduca pierderile comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Acestea au scazut cu 56%, la 11 milioane de euro. In 2006, Ardaf a inregistrat cea mai mare pierdere din intreaga piata a asigurarilor, de
35 de milioane de euro.
Primele brute subscrise din asigurari generale s-au redus cu 30% in prima jumatate a anului, la 23,7 milioane de euro, iar vanzarile de asigurari de viata au scazut cu 13%.
Ardaf a numit recent un nou director general adjunct, Adina Bacioiu, fost director general adjunct executiv al RAI Asigurari, companie preluata de PPF Investments odata cu Ardaf, unde a activat timp de cinci ani, pana in 2005. Bacioiu a mai fost director de vanzari la brokerul de asigurare AON Romania.
Din conducerea Ardaf mai fac parte Daniel Tudor (director general, unul dintre fostii actionari ai RAI Asigurari), Daniel Bordeanu (director general adjunct), Dan Barabant (director general adjunct) si Laura Atanasiu (director general adjunct).
Ardaf este listata pe piata RASDAQ a BVB, valoarea companiei fiind de 74 de milioane de euro la ultimul pret de tranzactionare, de 0,15 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO