Bănci și Asigurări

ASF a aprobat prospectul de emisiune pentru majorarea capitalului Astra Asigurări cu 425 mil. lei

Autor: Raluca Ghinea

28.05.2015, 00:00 52

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat miercuri prospectul de emisiune pentru majorarea capitalului social al Astra Asigurări cu aproape 425 milioane de lei, la 682,7 milioane lei, conform propunerii adminstratorului special KPMG Advisory şi deciziei AGA.

Prospectul prevede majorarea cu suma de 424,91 milioane lei, prin emisiunea unui număr de 159,74 milioane acţiuni cu valoarea nominală de 2,66 lei. Emisiunea se adresează numai investitorilor calificaţi, se arată într-un comunicat al ASF.

Subscrierea acţiunilor se va face la un preţ de 2,66 lei/titlu.

Majorarea capitalului social se va efectua în două etape. În prima etapă, a cărei durată va fi de o lună, vor putea subscrie noile titluri numai actualii acţionari, care îşi vor exercita drepturile de preferinţă.

A doua etapă se va derula pe o perioadă de 5 zile lucrătoare şi va viza acţiunile rămase nesubscrise în prima etapă., iar cele care vor rămâne nerevendicate vor fi anulate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit, în februarie 2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat dreptul de vot al acţionarilor şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special, după ce a constat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 milioane de lei în 12 luni, din care 70 milioane de lei într-o primă fază.

În octombrie 2014, Astra şi-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, la 257,8 milioane de lei, în urma derulării unei oferte de vânzarea de acţiuni noi către acţionarii existenţi.

După încheierea operaţiunii, capitalul social al asigurătorul a atins 257,8 milioane de lei, deţinut de The Nova Group Investments România SA - 72,75% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Astra Asigurări este al treilea asigurător după nivelul primelor subscrise în 2014, când au atins 777,24 milioane de lei, după Allianz-Ţiriac şi Omniasig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO