Bănci și Asigurări

ASF a interzis temporar activitatea de subscriere a LIG Insurance

ASF a interzis temporar activitatea de subscriere a LIG...

Autor: Adrian Dumitrache

19.02.2015, 00:00 206

Conform deciziei ASF, adoptată la 10 februarie, autoritatea a constat în urma unui control că LIG Insurance nu deţine o structură adecvată de management al riscului şi nici proceduri/norme interne adecvate în domeniu.

De asemenea, regulamentul Comitetului de management al riscurilor din cadrul LIG Insurance nu prevede modalitatea şi frecvenţa cu care acesta trebuie să informeze conducerea administrativă asupra situaţiei expunerii la riscuri a societăţii.

"Societatea nu a prezentat echipei de control a ASF informări ale Comitetului de management al riscurilor către conducerea administrativă asupra situaţiei expunerilor societăţii la riscuri. În plus, societatea nu a efectuat o analiză a tuturor riscurilor şi nu a efectuat, pentru fiecare dintre sursele de risc identificate, analize prin utilizarea testelor de stres, iar pentru măsurarea expunerii la risc nu a ţinut cont de relaţia dintre riscuri, prin evaluarea acestora atât separat, cât şi sub o bază agregată", se arată în decizie.

Totodată, firma nu a întocmit rapoarte către conducerea administrativă şi conducerea executivă privind evoluţia riscurilor şi depăşirea limitelor de toleranţă aprobate.

"Societatea nu dispune de un sistem adecvat de control intern asupra procesului de management al riscurilor, iar la nivelul societăţii nu a fost implementat un sistem de detectare a deficienţelor sistemului de control intern. Nu au fost planificate şi nici realizate misiuni de audit intern pentru evaluarea eficienţei şi gradului de adecvare a sistemului de control intern, funcţionarea şi eficienţa fluxurilor informaţionale între sectoarele activităţii", se mai spune în document.

Echipa de control a ASF a mai constat că planurile de audit, elaborate pentru anii 2013 şi 2014 şi aprobate de către comitetul de audit, nu au descris criteriile sub care au fost selecţionate zonele care vor fi supuse auditului şi resursele necesare executării planurilor de audit.

"Rapoartele de audit, întocmite trimestrial către comitetul de audit, cu privire la activitatea desfăşurată de auditul intern, au fost înaintate spre informare Consiliului de administraţie, fără a rezulta că acestea au fost semnalate funcţiei de control intern. Comitetul de audit instituit la nivelul societăţii nu a recomandat realizarea unor misiuni de audit care să vizeze sistemul de control intern al societăţii şi nu a monitorizat eficacitatea sistemelor de control intern şi de management al riscurilor din cadrul societăţii", se arată în document.

Potrivit ASF, societatea nu a stabilit măsuri adecvate pentru încasarea primelor de asigurare.

"Nu există o fundamentare actuarială a cotelor de primă şi nicio fundamentare a criteriilor în baza cărora se pot acorda reduceri de primă, iar testele de adecvare a tarifelor de prime nu sunt corect fundamentate. Primele de asigurare aferente subscrierilor în Italia sunt preluate din propunerile menţionate în cererile de asigurare transmise de către brokeri, notele de calcul al primelor de asigurare sunt formale, acestea conţinând în fapt primele recomandate de către brokeri prin cererile de asigurare, iar cota de primă este un rezultat al raportului dintre prima şi suma asigurată, menţionate în cererile de asigurare", se spune în decizie.

Controlul ASF a mai evidenţiat că, pentru poliţa de răspundere civilă INC2000010018 emisă pe teritoriul Italiei, subscrisă conform contractului pe o perioadă de 2 ani şi 8 luni, cu plata primei de asigurare în rate, societatea a înregistrat prima subscrisă la nivelul primei totale înscrise pe poliţa de asigurare.

Autoritatea a mai constat că societatea a subevaluat rezerva de prime la data de 30 iunie 2014 şi la data de 30 septembrie 2014 şi a supraevaluat partea din rezervele de prime cedate în reasigurare pentru poliţele emise pe teritoriul Italiei aferente clasei 13 - Asigurări de răspundere civilă generală şi clasei 15 - Asigurări de garanţii, prin utilizarea unei metodologii de calcul care nu este conformă cu metoda prevăzută pentru calculul rezervelor de prime sau cu prevederile clauzelor contractului de reasigurare, precum şi prin menţinerea constantă a valorii rezervei de prime cedate pe parcursul derulării contractelor de reasigurare, inclusiv după data încetării în cazul contractului de reasigurare din data de 28.10.2013 încheiat pentru poliţa de răspundere civilă nr. 10.403.

"Societatea a subevaluat rezerva de daune faţă de valoarea despăgubirilor efectiv plătite pentru dosarele de daună plătite în perioada 01.01.2014 - 31.07.2014 aferente poliţelor subscrise pe teritoriul Italiei. La data de 30.06.2014 societatea a luat în acoperirea rezervelor tehnice creanţe din asigurare mai vechi de 30 de zile. Societatea a calculat eronat cheltuieli de achiziţie reportate în cazul a 3 poliţe de asigurare emise pe teritoriul Italiei, care figurau în baza de date ca fiind emise în mod direct de către asigurător, luate în considerare la acoperirea rezervelor tehnice cu active admise", se mai spune în decizie.

Totodată, societatea a luat în calculul cheltuielilor de achiziţie reportate un comision suplimentar de 5% acordat brokerilor ca bonus, în condiţiile în care rata daunei este sub o limită prestabilită.

LIG Insurance este controlată de International Soft Consult SRL - 72,18% şi Patrimonial Liga Ltd - 27,82%, potrivit datelor din raportul anual al companiei aferent anului 2013.

În 2013, subscrierile societăţii au atins 73,2 milioane de lei, de la 36,9 milioane de lei în urmă cu un an, iar profitul net s-a ridicat la 4,9 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO