Bănci și Asigurări

Asiban: Avem profituri mari pentru ca nu facem risipa nici de hartie, nici de creioane, nici de salarii

18.05.2004, 00:00 12



Compania de asigurari Asiban a avut anul trecut un profit net de 140 de miliarde de lei, la prime brute subscrise de 1515 de miliarde de lei, fiind una dintre cele mai profitabile companii de pe piata de asigurari.



"Nu facem risipa nici de hartie, nici de creioane, nici de salarii. De-asta avem acest nivel al profitului", a explicat Mugurel Cereceanu, director general al companiei.



Pe primul trimestru, societatea a avut un profit brut de 39 de miliarde la prime brute subscrise de 423 miliarde de lei, in crestere cu 33% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Profitul de anul trecut va fi utilizat in cea mai mare parte (85 miliarde de lei) la majorarea capitalului social al companiei, de la 105 la 190 de miliarde de lei. Compania a mai platit dividende catre actionari (Banca Transilvania, BRD, BCR, CEC, ISAF) in valoare de 31 miliarde de lei, iar 19 miliarde din profit a mers la salariati. Cu toate "economiile" la salarii, compania a platit beneficii pentru salariati drept participare la profit cate doua salarii lunare pentru fiecare angajat.



Compania si-a redus ritmul de crestere pe primul trimestru, dupa ce anul trecut a avut incasari cu 56% mai mari in lei la asigurari generale si cu 600% la asigurari de viata, pe baza cresterii creditarii.



"Primul trimestru pentru noi este mereu mai slab, reprezentand doar 17-18% din incasarile totale pe tot anul. In schimb, trimestrul patru reprezinta 33% din incasari. Explicatia este ca ne-am inceput activitatea la sfarsitul anului calendaristic", a explicat Cereceanu.



Asiban urmeaza sa se mute in curand intr-o noua cladire de birouri, in care au fost investite 1,5 milioane de euro. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO