Bănci și Asigurări

Asigurarile cresc de cinci ori mai repede decat economia

26.05.2004, 00:00 15

Piata asigurarilor a fost de 9.100 mld.lei (228 mil. euro) pe primul trimestru, in crestere cu 24% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat ieri Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
"Piata asigurarilor isi pasteaza ritmul de crestere de anul trecut. In 2003, asigurarile au avut un ritm de crestere in euro de 25% in euro la nivelul primelor brute subscrise si de 19% ca volum de prime brute incasate, in timp ce produsul intern brut a crescut cu 4,9%", a spus Crisan, la Forumul International de Asigurari si Reasigurari organizat de compania MediaXPrimm.
Ca urmare, primele brute incasate au ajuns la o pondere de 1,3% din PIB, fata de 1,1% in 2002. Ponderea este inca departe de tarile dezvoltate, unde ajunge la circa 8-10%.
Primele brute subscrise de catre companiile de asigurari au fost in 2003 de 642,5 milioane de euro, cu 18% mai mult decat in 2002. Primele brute incasate au fost anul trecut de  589,1 milioane euro, in crestere cu 25% fata de 2002.
In acest context, previziunile privind piata asigurarilor din acest an sunt cuprinse intre 800 de mil.euro si 1 miliard de euro.
Astfel, CSA preconizeaza ca piata asigurarilor din Romania va atinge anul acesta valoarea de 800 de milioane de euro, pentru primele brute subscrise.
Pe de alta parte, directorul societatii de asigurari Generali Romania, Guglielmo Frinzi, a declarat ca avand in vedere evolutia de pe primul trimestru, piata asigurarilor va atinge un miliard de euro in 2004.
"Mi-as dori sa ajungem la un miliard de euro, dar nu cred ca este posibil si nu mi se pare o exprimare realista. Daca luam in calcul un procent de 25%, depasim cu putin nivelul de 800 milioane de euro", a afirmat  Nicolae Crisan.
Anul trecut, a avut loc o crestere a numarului de contracte incheiate, pentru ambele categorii de asigurari.
Astfel, in cursul anului 2003, au fost incheiate 8,5 milioane de contracte de asigurari generale, fata de 7,4 milioane de contracte in anul anterior, si 1,2 milioane de contracte de asigurari de viata, fata de 0,9 milioane de contracte anul anterior.
La finele anului precedent, companiile administrau un portofoliu de aproximativ 3,97 milioane de polite de asigurari de viata si 4,12 milioane contracte de asigurari generale.
Asigurarile de viata au avut anul trecut o pondere in totalul pietei de circa 24%, usor in scadere fata de anul anterior, pentru ca au avut un ritm de crestere mai scazut decat al asigurarilor generale. Asigurarile generale au crescut real (fara inflatie) cu 65%, pe cand asigurarile de viata cu 22%. Cresterea reala (fara inflatie) a pietei totale a fost de 29%, pana la 24.225 miliarde lei (ca nivel al primelor brute incasate). Volumul total al primelor brute subscrise a fost de 26.417 miliarde lei in 2002, in crestere reala cu 22%.
Cele mai mari cresteri le-au avut anul trecut asigurarile de auto, de raspundere civila , de mijloace de transport terestru. De asemenea, pe fondul cresterii creditarii, asiguraririle de credite si garantii au avut un plus de 115%, ajungand la o pondere de 5,5% din piata, fata de 3,4% cu un an inainte.
Tot din aceasta cauza au crescut si asigurarile de deces (politele cerute de banci pentru creditele ipotecare), care au urcat cu 164%, ajungand la o pondere de 15% din piata asigurarilor de viata, fata de 6,9% in 2002.
Companiile au platit plasat prin brokeri in 2003 polite de 2.881 miliarde lei (70 de mil. de euro), mai mult cu 46% in euro fata de anul anterior.
"Avind in vedere ca dinamica primelor intermediate de brokeri este superioara celei a primelor totale, reiese o crestere a rolului pe care acestia il au pe piata asigurarilor", a spus Crisan.
Companiile de asigurari generale au platit daune in 2003 de 8.375 miliarde lei (280 mil. euro), mai mult cu 34% in lei (fara inflatie) ca in anul anterior. Asiguratorii de viata au platit sume rascumparate (sumele asigurate la incheierea politelor) in valoare de 906 mld.lei (30 mil. euro)anul trecut.
Aceasta inseamna ca, in total, societatile au efectuat plati catre asigurati de 9.281 miliarde de lei (225. mil.euro).
Crisan afirma ca industria asigurarilor se va confrunta cu trei mari provocari in perioada urmatoare, determinate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: separarea activitatilor de asigurari de viata de cele generale, liberalizarea asigurarilor de raspundere civila auto si deschiderea liberei circulatii a serviciilor care va da posibilitatea companiilor straine sa vanda direct polite pe piata romaneasca, fara sa fie nevoite sa detine sucursale sau filiale aici.
Pe cap de locuitor a revenit un volum de prime incasate de circa 27 de euro, in conditiile in care castigul salarial mediu net a fost anul trecut de circa 118 euro.
Valoarea primelor incasate pe  cap de locuitor a crescut cu 29,4% in termeni reali, pina la aproximativ 1,1 milioane de lei.
La ora actuala pe piata asigurarilor din Romania sunt prezente 44 de companii. Cele mai importante companii sunt sunt ING Nederlanden, Asirom, Aviva, Generali, Sara Merkur, Unita sau Allianz-Tiriac, AIG Life.
Piata asigurarilor a traversat o perioada de consolidare in ultimii trei ani. "Daca la inceputul anului 2001, anul in care a fost infiintata Comisia de Supraveghere a Asigurarilor - existau peste 70 de societati de asigurare, la sfarsitul anului 2003, detineau autorizatii de functionare putin peste 40 de asiguratori", a mai spus Crisan.
In acelasi timp, gradul de penetare al asigurarilor a crescut cu peste 50% in ultimii trei ani in conditiile in care Produsul Intern Brut a evoluat pe un trend puternic ascendent (crestere nominala cu 135% in aceeasi perioada).
Crisan a adus in discutie demersurile facute de CSA in vederea recunoasterii de catre Ministerul Finantelor a deductibilitatii primelor de asigurare.
"Rezultatul, chiar daca partial, a fost reportat in 2003, prin recunoasterea unei deductibilitati limitate a primelor pentru asigurarile de locuinte, asigurarile private de sanatate si a pensiilor ocupationale de pensii", a spus Crisan.
El a mai spus ca, potrivit informatiilor detinute de CSA, noua lege a asigurarilor private de sanatate urmeaza sa fie publicata in perioada imediat urmatoare, prin aceasta legiuitorul acceptand o deductibilitate nelimitata a primelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO