Bănci și Asigurări

Asigurarile de credite au scazut cu 57% la sase luni

04.09.2008, 17:27 30

Asigurarile de credite, polite cumparate de catre institutii financiare pentru a acoperi riscul nerambursarii imprumuturilor acordate clientilor, au scazut cu 57% in primul semestru, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Daca in prima jumatate a anului trecut primele brute subscrise din asigurari de credite au fost de 251,4 milioane de lei (75,5 milioane de euro), in prima jumatate a acestui an valoarea primelor a coborat la circa 108 milioane de lei (29,4 milioane de euro).
Aceasta scadere poate fi explicata prin faptul ca cea mai mare parte a bancilor au renuntat la aceste polite si prefera sa constituie provizioane pentru creditele riscante. Pe de alta parte, nici asiguratorii nu mai cauta sa incheie asigurari de credite din cauza daunalitatii mari de pe acest segment. Declinul asigurarilor de credite a inceput anul trecut, cand piata a scazut usor, de la 395,9 mil. lei (112,3 mil. euro) in 2006, pana la 389,4 mil. lei (116,7 mil. euro) anul trecut. Calculata in euro, piata a urcat putin anul trecut din cauza diferentelor de curs valutar.
Scaderile din 2007 si din primul semestru al acestui an vin dupa ce in perioada 2002-2006 asigurarile de credite s-au dublat de la un an la altul, fiind o afacere foarte buna pentru companiile care au vrut sa isi majoreze rapid cota de piata. Au fost chiar si societati de asigurare special create de banci pentru a incheia asigurari de credite, un exemplu fiind BCR Asigurari. Compania a fost infiintata in 2001, iar la mijlocul anului trecut a renuntat la asigurarile de credite, ceea ce a dus la o scadere a afacerilor. In prima jumatate a acestui an, BCR Asigurari a subscris prime brute de 69,5 mil. euro, cu 33% in euro mai putin decat in primele sase luni din 2007.
Odata cu piata asigurarilor de credite au scazut semnificativ si despagubirile platite de companii pentru aceste polite. Datele publicate de CSA arata ca in prima jumatate a acestui an despagubirile s-au redus cu aproape 70%, pana la 74,5 mil. lei (20,3 mil. euro), dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut s-au ridicat la 245,5 mil. lei (73,7 mil. euro).
Cota de piata detinuta de clasa asigurarilor de credite a scazut de la 8,6% in primul semestru din 2007 la 3% in acest an. Alte clase de asigurari care au inregistrat scaderi in primul semestru sunt asigurarile de mijloace de transport navale (-27%), asigurarile de accidente si boala (-10%) si asigurarile de sanatate (-7%).
Piata asigurarilor a trecut de 4,42 mld. lei (1,2 mld. euro) in primul semestru, cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de 22%. Peste 80% din totalul pietei este reprezentat de asigurarile generale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO