Bănci și Asigurări

Asigurătorii au cedat în reasigurare un sfert din banii încasaţi

Foto Shutterstock

Cele mai mari prime au fost cedate pe segmentul poliţelor de răspundere civilă auto, asigurătorii căutând să-şi diminueze riscurile după ce în trecut au redus agresiv tarifele

01.10.2012, 00:06 713

Cele mai mari zece companii de asi­gurări au cedat prime de 730 mi­lioane de lei (170 mil. euro) către reasigurători în pe­rioa­da ianuarie-iunie, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform da­telor publicate de UNSAR, aso­ciaţia pro­fe­sională a asigurătorilor. Cedările în reasi­gurare reprezintă 23% din primele brute subscrise de cele zece companii în primul semestru.

Cea mai mare parte a contractelor de reasi­gu­rare au fost încheiate pentru poliţe de răs­pundere civilă auto şi asigurări de imobile. De exem­plu, primele cedate în reasigurare pe po­liţe auto obligatorii au însumat 280 milioane de lei (65 mil. euro) pentru că asigurătorii caută o plasă de siguranţă, în condiţiile în care încasările din poliţe nu reuşesc să ţină pasul cu des­pă­gu­birile.

Numai Astra, Omniasig şi Asirom au cedat împreună peste 230 milioane de lei din poliţe de răs­pundere civilă auto. Cele trei companii au avut în trecut o politică agresivă de vânzare pe acest segment de piaţă şi chiar dacă anul acesta au majorat tarifele, riscurile asumate rămân la un nivel ridicat.

La polul opus se află Allianz-Ţiriac şi Ge­nerali, care au cedat în reasigurare circa 6 mil. lei din primele încasate pe poliţe obligatorii. Cele două companii au avut în ultimul an o po­litică de reducere a expunerii pe acest segment de piaţă şi au ridicat foarte mult preţurile.

Companiile de asigurări autorizate să vândă poliţe de răspundere civilă auto au încasat în perioada ianuarie-iunie prime de 1,1 miliarde de lei (250 mil. euro) din vânzarea acestor poliţe, nivel similar cu cel înregistrat în primul semestru din 2011. Despăgubirile plătite au crescut în acelaşi interval de timp cu 14% şi au ajuns la 940 milioane de lei.

Pe asigurări de imobile, primele cedate în reasigurare în primul semestru s-au ridicat la 240 milioane de lei. Cele mai mari contracte de reasigurare au fost încheiate de Allianz-Ţiriac (81 milioane de lei), Omniasig (66 milioane de lei) şi Generali (24 milioane de lei). La nivelul pieţei, cedările în reasigurare au reprezentat aproape jumătate din subscrieri.

Asigurătorii nu sunt presaţi neapărat de daune, care sunt de cinci ori mai mici decât primele încasate din vânzarea de astfel de poliţe, dar sunt forţaţi să cedeze sume semnificative în reasigurare din motive prudenţiale. Aceste poliţe acoperă şi daunele produse de catastrofele naturale şi asigurătorii trebuie să fie fie pregătiţi pentru un eveniment major.

La nivel agregat, cei mai mulţi bani au fost cedaţi în reasigurare de Omniasig (180 milioane de lei), Astra (146 milioane de lei) şi Allianz-Ţiriac (106 milioane de lei). Ca pondere în totalul primelor subscrise, pe primul loc se află însă austriecii de la Uniqa, cu 47%. Cel mai puţin se bazează pe reasigurare companiile de asigurări de viaţă, care au un model de business diferit de cel al asigurărilor generale şi unde despăgubirile sunt mult mai mici.

Unii asigurători preferă să împartă riscul proporţional cu societatea de reasigurare, caz în care ponderea primelor cedate este mai mare, în timp ce alţii aleg un contract de reasigurare sub formă de excedent de daună şi reţin mai mult din primele subscrise. Printr-un contract de reasigurare sub formă de excedent de daună se stabileşte o limită până la care asigurătorul suportă costul cu daunele produse de un anumit eveniment, sumele care depăşesc această limită fiind recuperate din reasigurare.

În timp ce unii specialişti argumentează că pe anumite linii de business, cum ar fi asigurările property, reasigurarea într-o proporţie adecvată este absolut necesară, alţii spun că există cazuri în care cedarea în reasigurare către companii din cadrul aceluiaşi grup este o formă de transfer al profitului local în străinătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO