Bănci și Asigurări

Asiguratorii au primit 100 mil. euro de la actionari in doar o luna

Asiguratorii au primit 100 mil. euro de la actionari in doar o luna
02.04.2009, 16:22 26

Companiile de asigurari au primit injectii-record de capital in februarie, in valoare totala de aproape 100 de milioane de euro, potrivit datelor publicate recent de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).

In ianuarie, majorarile de capital din sectorul asigurarilor au fost de circa 17 mil. euro, iar in tot anul trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, valoarea totala a acestora s-a ridicat la 271 mil. euro (998 mil. lei).
Asiguratorii au nevoie de capital in conditiile in care piata devine tot mai dificila, iar pierderile cresc in fiecare an. Multi actionari insa nu stiu cand isi vor putea recupera investitiile realizate, avand in vedere ca in prezent principalele linii de business, asigurarile auto si cele de locuinte, sunt in scadere.
Cea mai mare infuzie de capital din februarie a fost realizata la Unita, unde, potrivit ONRC, capitalul social a fost majorat cu 41,7 milioane de euro. Unita a fost preluata la sfarsitul anului trecut de grupul Uniqa din Austria, vanzatorul fiind Vienna Insurance Group, iar majorarea de capital a fost necesara pentru a acoperi pierderile societatii si pentru dezvoltarea afacerilor.
Pe locurile doi si trei in topul majorarilor de capital s-au situat BT Asigurari si Asiban, companii ale grupului francez Groupama. Acestea au primit de la actionar 21,7 milioane de euro, respectiv 20,2 milioane de euro. Potrivit datelor ONRC, Asiban a beneficiat de o majorare semnificativa de capital si in ianuarie, cand a primit aproape 15 milioane de euro.
A patra majorare de capital ca valoare a fost realizata de britanicii de la Aviva, care detin Aviva Asigurari de Viata, numarul cinci pe piata de profil. Capitalul societatii a urcat cu 7,7 milioane de euro in februarie. Si israelienii de la Clal, care au anuntat recent ca isi vand operatiunile din Romania, au investit inca 3,8 milioane de euro in compania lor de asigurari. Clal Romania ar putea fi vanduta unui fond de investitii, deoarece actionarul societatii nu mai poate aloca fondurile necesare dezvoltarii companiei, programul de investitii urmand sa fie continuat de noul actionar.
OTP Garancia, companie a francezilor de la Groupama, a realizat o majorare de capital de peste 3,3 milioane de euro. A saptea companie din sectorul asigurarilor dupa aportul de capital de la actionari este Allianz Direct, firma a grupului Allianz care se ocupa de vanzarea on-line de polite, al carei capital a fost majorat cu 0,8 milioane de euro.
Cristian Constantinescu, directorul general al celei mai mari companii de asigurari de pe piata, Allianz-Tiriac, estima recent ca asiguratorii vor avea nevoie in acest an de aporturi de capital de 250-300 de milioane de euro de la actionari pentru a-si sustine afacerile si a rezista pe piata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO