Bănci și Asigurări

Asiguratorii: e buna deducerea la cutremur, dar trebuie altfel acordata

04.06.2004, 00:00 9



Deductibilitatea asigurarilor de cutremur acordata persoanelor fizice prin noul cod fiscal a fost resimtita diferit in afaceri de catre companiile de asigurari generale de pe piata romaneasca. Conform codului, cheltuielile cu asigurarea locuintelor sunt deductibile pana la limita de 200 de euro pe an.



O parte dintre asiguratori sustin ca piata s-a miscat, adica a crescut cererea, dar o alta parte arata ca nu au constatat schimbari in evolutia cererii, si ca, mai mult, nici nu se asteapta la cresterea acesteia decat daca procedura de deducere va fi reorganizata.



"Oamenii nu sunt obisnuiti sa completeze chitante sau facturi, sa le pastreze si sa le depuna la Fisc dupa un an de zile. In plus, sumele de recuperat sunt destul de mici (o asigurare costa circa 100 de euro pe an pentru o locuinta medie, la bloc, deci suma returnata de catre fisc este de pana in 40 de euro -n.red), asa ca oamenii nu-si bat capul cu asta", a explicat Cristian Constantinescu, directorul general al celei mai mari companii de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac.



Constantinescu propune o modalitate prin care sa fie inclusa aceasta facilitate la angajatorul proprietarului locuintei. "Astfel ar fi mai simpla deducerea, iar proprietarul locuintei n-ar mai avea batai de cap", a spus el.



Steluta Racolta, directorul general al Ardaf, sustine ca introducerea deductibilitatii a avut efecte vizibile asupra afacerilor companiei in sectorul asigurarilor de cladiri.



"Noi am remarcat o crestere a cererii, dar este adevarat ca am avut si un program de promovare a acestui tip de asigurare", a spus Racolta.



Reprezentantii industriei de asigurare afirma ca doar un program de promovare in mass-media ar schimba optica proprietarilor de locuinte, care acum ignora cat de necesara este aceasta asigurare. Astfel, Uniunea Nationala a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania (UNSAR), care a aniversat ieri zece ani de existenta, ar putea demara un astfel de program.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO