Bănci și Asigurări

Asigurătorii locali au vândut în străinătate poliţe de 270 de mil. lei anul trecut

Asigurătorii locali au vândut în străinătate poliţe...

Autor: Anelis Baciu

10.03.2016, 00:00 82

Companiile locale de asigurări au vândut poliţe în valoare de 270 mil. lei (61 mil. euro) în statele membre ale Uniunii Europene anul trecut, respectiv 3% din afacerile totale, potrivit datelor agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Primele subscrise în străinătate s-au redus cu aproape 2% faţă de nivelul înregistrat cu un an în urmă. Scăderea este explicată de faptul că Astra Asigurări care vinde poliţe în Ungaria, Germania şi Slovacia a stopat vânzarea în străinătate în luna august a anului trecut, ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare a ASF şi deschiderii procedurii de dizolvare.

Companiile de asigurări operează pe pieţele externe pe baza paşaportului european privind libera circulaţie a serviciilor. Odată cu dispariţia Astra care avea o sucursală la Budapesta, niciun asigurător local nu mai deţine o sucursală în afara ţării.

City Insurance, companie controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, a înregistrat cel mai mare volum al primelor brute subscrise în străinătate, circa 78 mil. lei. Afacerile pe pieţele externe reprezintă 15% din businessul total al City. 

Compania vinde poliţe de garanţii şi răspunderi în Italia, dar şi asigurări auto obligatorii (RCA) în Grecia. Un alt asigurător cu subscrieri importante în afara graniţelor este LIG Insurance. Compania a vândut asigurări de 77 mil. lei anul trecut, în special în Italia. City Insurance şi LIG au împreună peste două treimi din primele subscrise pe pieţele externe.

Cele două companii vând în afară poliţe pe care asigurătorii din ţările respective nu le vor în portofoliu şi la care au tarife foarte mari. Asigurători locali vin însă cu prime mai mici şi câştigă clienţii. Doar asigurători cu capital local, precum companie falimentară Astra, City Insurance sau EximAsig, au ieşit cu businessurile în afară. Filialele marilor grupuri străine nu au de ce să iasă peste graniţă având în vedere că acţionarii lor operează deja pe majoritatea pieţelor europene. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24