Bănci și Asigurări

Asirom vinde active de 16 mil. euro pentru profit

04.03.2008, 20:13 32

Asirom, una dintre cele mai mari companii de asigurari de pe piata, a decis sa isi vanda toate activele care nu au legatura cu activitatea de asigurari, valoarea acestora ridicandu-se la circa 16 mil. euro.
"Este vorba despre proprietati imobiliare sau detineri la diverse companii, active care nu sunt rentabile. Strategia noastra este sa ne reorganizam si sa pastram doar businessul legat de asigurari", a declarat pentru ZF Boris Schneider, directorul general al companiei.
Practic, asiguratorul a luat aceasta decizie pentru a reveni pe profit, dupa ce in primele noua luni ale anului trecut a inregistrat pierderi de 1,6 mil. euro din cauza unei daune de 8 mil. euro la combinatul chimic Oltchim. Asirom nu a publicat inca rezultatul financiar pentru tot anul 2007.
Potrivit companiei, activele care vor fi vandute sunt participatiile la societatile Complex Carmen, Intercereal, Rafinaria Astra Romana si Cerealcom, precum si terenul si constructia aferente hotelului Carmen din statiunea Venus.
Un alt asigurator care a trecut printr-un proces de restructurare si a decis anul trecut sa vanda active in valoare de 6 mil. euro este Ardaf, care a mers pe pierdere in ultimii ani.
Asirom a fost preluata anul trecut de grupul austriac Vienna Insurance, care mai detine in Romania companiile Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras. Austriecii au decis recent sa majoreze capitalul social al companiei cu circa 26 mil. euro, de la nivelul actual de 18 mil. euro. Vienna Insurance isi continua astfel investitiile masive in Romania, dupa ce la sfarsitul anului trecut a operat majorari de capital in valoare de 30 mil. euro la celelalte patru companii pe care le detine.
Asirom isi va schimba in curand denumirea in Asirom Vienna Insurance Group.
Potrivit estimarilor directorului general, asiguratorul a inregistrat anul trecut o crestere de 4-5% a primelor brute subscrise, pana la circa 180 mil. euro. Cresterea afacerilor se situeaza astfel mult sub media pietei, de 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO