Bănci și Asigurări

Asocierea brandului Uniqa cu Astra devine incerta

Asocierea brandului Uniqa cu Astra devine incerta
28.10.2008, 14:53 37

Astra, companie de asigurari controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, ar putea sa renunte la asocierea cu numele grupului austriac Uniqa, in conditiile in care achizitia pachetului de control al asiguratorului de catre austrieci este incerta, au declarat pentru ZF surse din piata.
La mijlocul anului 2006 compania a anuntat ca va folosi numele Astra-Uniqa in loc de Astra Asigurari, dupa ce Uniqa a cumparat in 2005 27% din actiuni, deoarece austriecii urmau sa devina actionari majoritari. In vara trecuta Uniqa si Dan Adamescu au declarat ca au semnat un acord prin care austriecii urmau sa cumpere actiuni pana la 50% plus un titlu, astfel incat sa detina pachetul majoritar. Tranzactia a picat insa, lucru anuntat recent de austrieci in cadrul unui raport, unde se preciza doar ca nu au fost indeplinite anumite conditii, fara a se da detalii. Din 2006 si pana in prezent Astra a folosit un logo pe care era trecut si numele Uniqa, dar austriecii i-au cerut asiguratorului sa renunte la aceasta asociere.
Sursele citate afirma ca aceasta decizie a fost luata dupa ce Uniqa a cumparat integral compania de asigurari Unita de la grupul austriac Vienna Insurance, tranzactia fiind incheiata recent, iar acum vrea sa-si asocieze numele numai cu acest asigurator, deoarece aici este actionar unic. De altfel, austriecii nu exclud posibilitatea vanzarii pachetului de 27% pe care il detin la Astra, pentru a nu ramane in pozitia de actionar minoritar, insa nu au gasit pana acum cumparatori, au mai spus sursele citate.
Contactati de ZF, reprezentantii Astra au spus ca nu confirma informatia cu privire la schimbarea numelui, iar oficialii Uniqa nu au comentat. Uniqa este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurari din Austria. Prin achizitia Unita, una din primele zece companii de asigurari, austriecii au castigat circa 7,6% din piata de profil. Astra este una dintre cele mai mari companii de pe piata locala. Asiguratorul este listat la BVB si are o capitalizare de circa 27 de milioane de euro, in conditiile in care pretul actiunilor sale a scazut semnificativ fata de inceputul anului.
Astra a inregistrat in primul semestru afaceri de 69,1 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO