Bănci și Asigurări

Astra a avut incasari cu 50% mai mari pe primul trimestru

27.05.2004, 00:00 20

Compania de asigurari Astra a avut incasari din prime brute de asigurare de 17,6 mil. Euro (715 miliarde lei) pe primul trimestru, in crestere cu 50% in euro (70% in lei) fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Ritmul este aproape dublu fata de cel in care a avansat piata asigurarilor pe primele trei luni: 24% in euro, pana la 228 milioane euro.
"Cresterea se datoreaza majorarii tarifelor la RCA (primele la asigurarea de raspundere civila au au crescut in lei cu 30% in 2004 faia de 2003), dar si cresterii cotei de piata a companiei", a explicat evolutia Dan Domnitanu, vicepresedinte al Astra. El sustine ca a crescut calitatea, dar si dimensiunea echipei de vanzari. Compania lucreaza acum cu 9.000 de agenti de asigurare, fata de 7.000 de agenti acum un an.
Despagubirile achitate de Astra pe primul trimestru sunt de 200 mld. lei (5 milioane de euro). Primele brute subscrise pe primul trimestru au fost de 880 mld. lei (22 milioane de euro).
Astra a avut anul trecut un profit net de 4 miliarde lei (0,1 mil euro), la o cifra de afaceri (venituri din prime brute subscrise) de 34 mil. euro. "Profitul fusese bugetat la doar un miliard de lei la inceputul anului. Pentru anul acesta avem in obiectiv un profit net de 6-7 miliarde lei, la afaceri de 1.800 miliarde lei (43 mil. euro). Acest nivel al ratei profitului se explica prin decizia de a mari provizioanele, de a crea rezerve", a explicat Dan Domnitanu.
El a mai spus ca acest nivel redus al marjei profitului nu in afecteaza pe actionari. "Actionarii nostri vor sa consolideze compania, sa faca fata oricarei solicitari. Rezervele sunt resursa la dispozitia companiei", a mai afirmat Domnitanu. Astra este detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu, care mai detine compania de constructii Megaconstruct si mai multe imobile de birouri.
Cea mai mare parte a politelor vandute de companie sunt polite de raspundere civila auto. Compania vinde aproape toata gama de asigurari generale de pe piata, inclusiv asigurari de viata.
Astra a lansat la inceputul acestui an doua produse: asigurarea de garantare a capacitatii financiare a operatorilor de transport rutier si asigurarea expozitiilor de arta, muzeelor si imobilelor din patrimoniul muzeal/cultural.
Astra, desprinsa din vechea companie de asigurari de stat ADAS in 1990, a preluat atunci toate operatiunile externe ale acesteia.
Compania a avut anul trecut o cota de piata de circa 6% pe piata asigurarilor generale si de 0,2% pe piata asigurarilor de viata. Cei mai puternici competitori ai companiei pe asigurari generale sunt Allianz-Tiriac, Asirom, Omniasig, Unita, Asiban sau Ardaf.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO