Bănci și Asigurări

Astra Asigurari estimeaza o triplare a profitului anul acesta comparativ cu 2008

Astra Asigurari estimeaza o triplare a profitului anul acesta comparativ cu 2008

Radu Mustatea, presedintele Directoratului Astra: Dauna medie pe RCA este de circa 4.000 lei la nivelul pietei, valoarea acesteia fiind in crestere in ultimii ani, iar in 2009 s-a majorat in special din cauza devalorizarii leului.

02.12.2009, 23:19 48

Astra Asigurari, unul dintre primii trei jucatori de pe piataasigurarilor generale, estimeaza ca va incheia acest an cu unprofit net de 9 milioane de lei (2,1 mil. euro), de trei ori maimult comparativ cu rezultatul consemnat in 2008, potrivitreprezentantilor asiguratorului.

Compania se asteapta, de asemenea, la prime brute subscrise maimari cu 150 de milioane de lei fata de anul trecut, pana la 800 demilioane de lei (circa 190 mil. euro), a declarat Radu Mustatea,presedintele Directoratului Astra. In primele noua luni, Astra ainregistrat un profit net de 4,17 mil. lei (1 mil. euro) si asubscris prime brute de peste 600 de milioane de lei.

Cea mai mare parte a subscrierilor la noua luni, adica 428 demilioane de lei, au fost inregistrate pe segmentul auto, unde maimult de 40% au fost polite obligatorii de raspundere civila (RCA).In perioada ianuarie-octombrie, Astra a incheiat 700.000 de politeRCA, iar in campania de iarna estimeaza ca va incheia circa ojumatate de milion de polite.

"In aceasta perioada - lunile decembrie, ianuarie, februarie -se reinnoiesc cam 30% din politele RCA. La sfarsitul acesteiperioade speram sa avem 500.000 de polite incheiate", a spusMustatea. De la 1 ianuarie 2010, pe segmentul RCA va fi introdussistemul bonus-malus, prin care soferii care au provocat accidentein trecut vor plati polite mai scumpe cu pana la 100% in timp ceasiguratii care nu au folosit niciodata polita RCA vor avea costurimai reduse cu pana la 50%.

Mustatea spune ca acest sistem nu va genera o scadere anumarului celor care incheie polite de raspundere civila auto, badimpotriva va avea efecte favorabile asupra pietei pentru ca vaincuraja comportamentul normal pe sosele.

Statisticile arata ca doar 10% din soferii ca incheie polite RCAproduc si accidente. La nivelul pietei insa, dauna medie pe acestsegment este in crestere. "Dauna medie pe segmentul RCA este decirca 4.000 lei la nivelul pietei, valoarea acesteia fiind increstere in ultimii ani, iar in 2009 s-a majorat in special dincauza devalorizarii leului", a spus Mustatea.

In 2010, compania intentioneaza sa incheie circa 2-3% dintotalul politelor pe segmentul RCA prin intermediul unui site devanzari lansat ieri. Valoarea totala a politelor incheiate online -inclusiv cele Casco si de asigurare a locuintelor - ar putea ajungela 5 mil. euro in urmatoarele 12 luni, potrivit reprezentantilorAstra. "Avem ca tinta in primul an de la lansarea site-ului savindem peste 50.000 de polite prin acest canal, din care 40% RCA,40% asigurari de locuinte si 15% Casco. Estimam prime brutesubscrise de peste cinci milioane euro prin acest canal devanzare", a spus Dacian Vinereanu, vicepresedintele Directortuluicompaniei.

Vanzarile online se vor concentra initial pe asigurarile auto side locuinte. "Am inceput cu cele mai populare produse. Acestea suntpolite simple, care nu au nevoie de evaluari specifice", a explicatMustatea. Vanzarile pe online vin cu discounturi de circa 5%, inconditiile in care presupun costuri mai mici pentru companie.

Pe segmentul asigurarilor de locuinte, Astra are peste un milionde clienti, ceea ce inseamna o cota de piata de peste 50%. Companiaa castigat cea mai mare parte a acestor clienti venind cu un produsprin care asiguratul primeste 20.000 de euro in caz de dauna la opolita de 20 de euro pe an. Oferta se pliaza pe caracteristicileasigurarii obligatorii a locuintei.

Asigurarea obligatorie a locuintei va intra in vigoare anulviitor, termenul prevazut de lege fiind 1 ianuarie 2010.

Politele de asigurare obligatorie a locuintei vor fiadministrate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID),o societate infiintata de 13 asiguratori in luna septembrie aacestui an. Astra Asigurari detine 15% din actiunile PAID.

La inceputul anului viitor se va intruni adunare generala aactionarilor, care va aproba bugetul companiei, va alege auditorulfinanciar si va discuta situatia presedintelui Constantin Toma. Maimulti actionari au cerut inlocuirea lui Toma, dupa ce acesta asemnat un nou contract de management cu Omniasig - companie care nuface parte din PAID.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO