Bănci și Asigurări

Astra vinde participaţia la Generali după opt ani de negocieri

Astra vinde participaţia la Generali după opt ani de negocieri

Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări

Autor: Sorin Pâslaru

27.06.2011, 00:04 392

Astra, cea mai mare companie din piaţa asigurărilor, a vândut16% din acţiunile Generali Asigurări către grupul italianGenerali.

Astra, societate care s-a desprins din fosta Administraţie aAsigurărilor de Stat - ADAS, deţinea cele 16% din acţiuni încă dela venirea italienilor în România, în 1994.

De la preluarea societăţii de către omul de afaceri DanAdamescu, în 2001, au fost numeroase negocieri de vânzare apachetului de acţiuni deţinut la Generali, dar preţul propus deitalieni a fost considerat nesatisfăcător.

"Tranzacţia a fost perfectată în ultimele luni, urmând să fieautorizată şi avizată de autorităţile competente. Noi am avizatastăzi despre această tranzacţie Bursa de Valori Bucureşti, laîncheierea procedurilor de autorizare. Este o simplă coincidenţăfaptul că ieri Nova Trade a cumpărat pachetul de 27% din Astra dela Uniqa", a spus Radu Mustăţea, preşedintele directoratului AstraAsigurări.

Mustăţea nu a comentat asupra preţului, dar a spus că dacă Bursava cere valoarea tranzacţiei, o va da publicităţii. "Pot spune căun multiplu de 1,5 de prime brute subscrise este un preţ bun", aspus directorul celei mai mari companii de asigurări dinRomânia.

Dacă Dan Adamescu a obţinut de la italieni un multiplu de 1,5faţă de pri­mele brute subscrise de circa 100 de milioane de eurode Generali în 2010, atunci a încasat circa 24 de milioane deeuro.

Nova Trade, companie prin intermediul că­reia Adamescu deţineAstra, a plătit către grupul Uniqa 25 de milioane de euro pentru27% din cel mai mare asigurător local, ceea ce a evaluat companiala un coeficient de 0,4 faţă de cele 260 de milioane de euro primesubscrise în 2010.

Grupul italian Generali a fost în negocieri pentru achiziţiapachetului de 16% din Generali Asigurări încă din 2003. Atuncivaloarea tranzacţiei era estimată la un milion de dolari. Ca să nufie scoasă din companie, Astra a participat la toate majorările decapital ale Generali Asigurări.

Compania a decis vânzarea pachetului de acţiuni deţinut lasubsidiara locală a Generali la sfârşitul anului trecut. Generaliare un capital de 129 de milioane lei, ceea ce înseamnă căparticipaţia deţinută de Astra avea o valoare nominală totală de20,7 milioane lei.

După nivelul subscrierilor, Generali Asigurări s-a plasat pelocul opt în clasamentul asigurătorilor locali. Generali va fuzionaîn a doua jumătate a acestui an cu Ardaf, companie deţinută deitalieni în parteneriat cu fondul de investiţii ceh PPF. Companianou-creată se va numi Generali România, dar brandurile Ardaf şiGenerali vor fi păstrate, la fel şi reţelele teritoriale ale celordoi asigurători.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO