Bănci și Asigurări

Au Finantele nevoie de mai multi bani decat au anuntat?

09.06.2003, 00:00 19



Pentru a doua oara in mai putin de o saptamana Ministerul Finantelor se abate din nou de la calendarul de emisiuni de titluri de stat programat pentru aceasta luna si incerca sa atraga de la banci - pe scadente mult mai mici - banii de care are acum atat de multa nevoie. Interersat este faptul ca intre ceea ce s-a anuntat la inceputul lunii - ca necesar de refinantare - si ceea ce se intampla de fapt este o mare diferenta.



Astazi este programata o noua emisiune de certificate de trezorerie cu discount pe o luna - in suma de 5.000 de miliarde de lei - licitatie anuntata vineri dupa pranz. Si asta dupa ce si joia trecuta bancile au fost tentate sa raspunda la o licitatie similara, doar de valoare mai mare - 6.000 miliarde de lei . Atunci Finantele au platit o dobanda medie de 18,1% pe an, dobanda considerata acceptabila de banci care au subscris intreaga emisiune.



Simplist si la prima vedere, este interesanta aceasta strategie a Ministerului de Finante. Dupa ce la sfarsitul lunii mai a anuntat ca pentru iunie are nevoie de la banci de 6.500 miliarde de lei pentru refinantarea deficitului - pe care incerca sa ii stranga prin titluri pe diferite scadente - se pare ca acum s-a razgandit.



In afara de titlurile in suma de 6.500 miliarde de lei - anuntate prin calendarul clasic - numai cele doua emisiuni noi, de joia trecuta si cea de azi, sunt in suma de 11.000 miliarde de lei. Chiar daca licitatiile initiale vor fi toate respinse - din motive de cost - si nici nu vor mai fi altele noi anuntate, diferenta de 4.500 miliarde de lei nu a fost prinsa nicaeri.



"Cred ca este vorba de fapt de o strategie a Finantelor prin care a incercat sa fenteze piata. Daca s-ar fi anuntat necesarul de refinantare exact - mai mare se pare - probabil ca bancile ar fi tinut la pret. Este logic ca atunci cand vezi ca cineva are nevoie de banii tai sa incerci sa plusezi la dobanda", a comentat un dealer.



Oricum, prin politica pe care o aplica de curand Ministerul Finantelor lasa clar sa se vada nu are de ales: titlurile de stat pe termene scurte (o luna si chiar mai putin) sunt in acest moment singura modalitate prin care poate strange de pe piata monetara banii de care are nevoie. Alternativa pe care Finantele se incapataneaza sa o respinga ar fi acceptarea cresterilor de dobanda pe care bancile au tot incercat sa le forteze la termenele de unu, doi si trei ani.



Este putin probabil ca in continuare bancile sa accepte sa imprumute statul pentru orice dobanzi mai ales ca in paralel cu emisiunile Finantelor banca centrala este prezenta aproape zilnic pe piata monetara de unde atrage surplusul de lichiditati. In lupta cu inflatia, este posibil chiar ca banca centrala sa accepte sa plateasca si dobanzi mai ridicate in cadrul politicii de sterilizare, reusind astfel sa "scoata" leii din seifurile bancilor si implicit sa duca la reducerea presiunii pe cursul de schimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO