Bănci și Asigurări

Australienii de la QBE ar intra in Romania printr-o achizitie

31.01.2007, 14:49 25

Compania australiana de asigurari QBE Insurance studiaza posibilitatea intrarii pe piata asigurarilor din Romania prin preluarea unei companii locale.
"QBE opereaza momentan in opt tari din Europa Centrala si suntem interesati sa ne dezvoltam prezenta in regiune. Nu avem un birou in Romania, dar intentionam sa deschidem unul", a declarat pentru ZF, Helena Cristopher, director de marketing si comunicare al QBE Europa. Printre tarile din regiune in care QBE are birouri se numara Bulgaria, Rep. Moldova, Ucraina, Ungaria, Cehia si Slovacia. "Extinderea prin achizitii este una dintre strategiile de crestere a grupului QBE Insurance. Din acest motiv studiem un numar mare de oportunitati in toata Europa, inclusiv in Romania. Dar nu va putem da detalii despre posibilele achizitii de pe piata romaneasca", a mai spus Cristopher.
QBE Insurance si-a aratat interesul pentru potentialul asigurarilor din Romania la inceputul acestui an cand a notificat la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) intentia de a intra direct pe piata, prin intermediul reprezentantei din Marea Britanie. Australienii au profitat de liberalizarea pietei asigurarilor ca urmare a aderarii Romaniei la UE: din 2007 companiile de asigurare autorizate in orice stat memebru al UE poate vinde direct polite de asigurare in Romania doar dupa o simpla notificare a CSA.
Australienii de la QBE nu sunt singura companie din afara comunitatii europene care au decis sa intre pe piata romaneasca printr-o reprezentanta dintr-un stat membru al UE. Alte companii care au optat pentru aceeasi strategie sunt: First Title Insurance (SUA), Liberty Mutual Insurance (SUA), Mitsui Simitomo Insurance (Japonia) sau Sompo Japan Insurance (Japonia).
QBE Insurance a inregistrat in 2005 la nivel global prime brute subscrise in valoare de 9,4 miliarde de dolari, iar QBE Insurance Europa, divizia prin care australienii vor sa opereze direct in Romania, a realizat venituri de 2,56 mld. $. Piata europeana ocupa un rol important in strategia globala a QBE Insurance, cu o pondere de 26%, urmata de Australia (25%), divizia Lloyd's (24%), America (18%) si regiunea Asia Pacific (7%).
Asigurarile de proprietate reprezinta 30% din portofoliu, in timp ce 20% din politele vandute sunt reprezentate de asigurari de raspundere civila, 15% de asigurari in caz de accidente de masina, 9% asigurari maritime si de avion, 8% malpraxis, 8% compensatii salariale si 6% asigurari de sanatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO