Bănci și Asigurări

Austriecii de la Erste vor să majoreze capitalul BCR cu 110 mil. euro

 Austriecii de la Erste vor să majoreze capitalul BCR cu 17 mil. euro

Autor: Razvan Voican

05.11.2012, 14:49 1119

BCR, cea mai mare bancă după active, a convocat pe 3 decembrie o adunare generală extraordinară a acţionarilor având ca subiect principal aprobarea unei operaţiuni de majorare a capitalului social cu circa 501 mil. lei (110 mil. euro).

Banca ar urma să emită 770.769.000 de acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei/acţiune, dar care vor avea un preţ de subscriere de 0,65 lei/acţiune, incluzând o primă de emisiune de 0,55 lei/acţiune. Capitalul social va ajunge la maximum 1,63 mld. lei, iar restul banilor vor constitui prime de capital.

Acţionarul majoritar al BCR este EGB Ceps Holding - un vehicul controlat de banca austriacă Erste Group Bank - cu o participaţie de 93,26%. Al doilea acţionar semnificativ este SIF Oltenia, care şi-a păstrat pachetul de 6,58% în timp ce restul SIF-urilor le-au vândut acţiunile austriecilor.

Conform datelor de la sfârşitul lunii septembrie o serie de acţionari persoane fizice deţineau 0,14% din acţiuni, însă o parte dintre aceştia au acceptat să vândă în cadrul noii oferte de cumpărare derulate de Erste în perioada 6 septembrie - 26 octombrie.

Dacă majorarea capitalului se încheie cu succes, EGB Ceps se obligă să vândă fiecărui acţionar minoritar interesat căruia i-ar reveni doar o fracţie de acţiuni, o acţiune nouă la preţul de 0,65 lei.

La nouă luni grupul BCR a raportat o pierdere de peste 172 mil. euro, angajamentul echipei de management fiind de a readuce banca pe profit chiar de anul viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels