Bănci și Asigurări

Austriecii fac bani in Romania: BCR plateste dividende record de 190 mil. euro

Austriecii fac bani in Romania: BCR plateste dividende record de 190 mil. euro
24.03.2009, 18:28 62

BCR, cea mai mare banca de pe piata, ar putea plati anul acesta dividende record de 813 mil. lei (aproape 190 mil. euro), conform propunerii pe care Consiliul de Supraveghere al bancii o va inainta actionarilor in AGA care va fi convocata pentru 14 mai, afirma Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia si membru in Consiliul de Supraveghere al BCR.
"Vom supune votului actionarilor in cadrul Adunarii Generale care va avea loc pe 14 mai acordarea unui dividend de 40% din profitul BCR pe standardele IFRS, asa cum este stabilit in contractul de vanzare-cumparare cu Erste, adica 813 milioane lei", a declarat Ciurezu pentru ZF.
El a mentionat ca profitul net al BCR dupa standardele romanesti de contabilitate este de aproape 1,2 mld. lei. In 2007, BCR a distribuit dividende de peste 100 mil. euro. Pentru 2008, grupul a raportat un profit net de 349 mil. euro, plus castiguri exceptionale de 193 mil. euro. Conform participatiei de 69,3% din actiunile BCR, Erste Group urmeaza sa incaseze dividende de aproape 132 mil. euro, in timp ce celor cinci SIF le revin aproximativ 57 mil. euro in contul pachetului cumulat de circa 30%
In virtutea contractului de privatizare semnat de Erste Group, pana la listarea BCR banca trebuie sa distribuie sub forma de dividende cel putin 40% din profitul net calculat conform standardelor internationale de contabilitate, aceeasi cota fiind alocata si pentru 2007. Contactati de ZF, reprezentantii Erste nu au dorit sa precizeze care va fi destinatia banilor care revin grupului austriac ca actionar majoritar.
Dominic Bruynseels, CEO al BCR, a declarat recent ca banca nu are nevoie de o majorare a capitalului, dar se asteapta ca Erste sa aloce banii din dividende pentru constituirea de rezerve de capital.
Dividendele acordate de BCR ar putea fi cele mai mari platite anul acesta de o companie romaneasca, in conditiile in care Petrom, cel mai mare jucator din economie, a hotarat sa nu distribuie dividende in contul anului 2008.

Transilvania da dividende de 50 de milioane de lei
Banca Transilvania (TLV) a propus distribuirea de dividende brute in valoare de 50 mil. lei (11,62 mil. euro) din profitul net obtinut anul trecut, acestea fiind primele dividende de la listarea la Bursa, in 1997. Banca renunta astfel oficial la politica de capitalizare a profiturilor pe care a aplicat-o in ultimii 11 ani. Valoarea dividendului brut este de 0,04718 lei/actiune, reprezentand 5,3% din pretul de ieri al actiunilor, de 0,885 lei. Titlurile TLV au castigat ieri 5,3%.      www.zf.ro
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO