Bănci și Asigurări

Autoritatea Bancară Europeană. Clasament: băncile din România sunt pe locul al doilea cu cel mai bun raport credite/depozite din Europa

Autoritatea Bancară Europeană. Clasament: băncile din...

Autor: Claudia Medrega

13.12.2016, 00:07 1335

Băncile din România sunt pe podiumul european ajun­gând să deţină al doilea cel mai bun raport credite/depozite, după Malta, ceea ce indică faptul că există potenţial de cre­ditare, potrivit datelor luate în considerare de Autoritatea Ban­cară Europeană (EBA).

Instituţiile de credit din Ro­mânia participante la stu­diul Autorităţii Bancare Europe­ne aveau la sfârşitul primului se­mestru un raport cre­di­te/de­pozite de circa 70%, în timp ce media Uniunii Europene este de 120%.

În ultimii ani, băncile pre­zen­te pe piaţa românească au fost nevoite să se bazeze mai mult pe sursele de finanţare lo­cale, în condiţiile în care au pier­dut o parte din liniile de fi­nan­ţare de la băncile-mamă, linii care în perioada de boom eco­nomic au reprezentat principalul motor de creştere a cre­ditării. În perioada de boom economic şi explozie a cre­di­tării, sistemul bancar românesc avea un raport cre­dite/depozite de peste 120%.

Raportul credite/depozite a devenit subunitar în Ro­mâ­nia în vara anului 2014, pentru prima dată din 2007. Iar până în toamna acestui an creditele nu au reuşit să de­păşească depozitele. În ultimii ani depozitele au crescut constant în Româ­nia, în timp ce creditarea s-a situat pe o pantă descendentă până în vara anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO