Bănci și Asigurări

Avans record de 110% la restantele populatiei

Avans record de 110% la restantele populatiei
23.04.2009, 18:52 15

Restantele acumulate de populatie au inregistrat in februarie cel mai mare avans anualizat de la debutul crizei financiare, un ritm de 110%, proiectand soldul restantelor la peste 1,3 miliarde de lei (peste 300 mil. euro), conform datelor publicate de BNR.
In ianuarie, avansul anualizat a fost de 93%, iar pe parcursul anului trecut a oscilat in jurul nivelului de 70-80%.
Cresterea costurilor la plata ratelor si explozia somajului au adunat inca 120.000 de noi restantieri, numarul total depasind in februarie pragul de 500.000.
"Oamenii isi pierd locurile de munca, leul s-a depreciat, situatia nu este prea roz intr-adevar. Acum este o perioada in care clientii inca mai continua sa plateasca facand mari eforturi, dar daca resursele de care dispun se vor epuiza, nu isi vor mai putea plati ratele. Leul s-a depreciat mai pronuntat pe final de 2008, o perioada din an in care oamenii inca mai au resurse, dar daca deprecierea se va mentine sau va continua, situatia se va inrautati", spune Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING.
Cresterea soldului restantelor a fost cauzata si de o distorsiune statistica. BNR publica toate datele in lei, inclusiv pentru creditele in euro. Astfel, restantele in euro, exprimate in lei, au inregistrat in februarie o crestere "artificiala", cauzata de cresterea cursului de schimb.
"Fara nicio indoiala si deprecierea leului a contribuit la cresterea cifrelor, si va contribui in continuare tot mai mult", spune Chidesciuc.
Din totalul restantelor populatiei, 26% reprezinta restantele in euro, iar deprecierea monedei nationale a fost in februarie de 15% fata de aceeasi luna a anului trecut. Soldul total al restantelor a ajuns la echivalentul a 1,3 miliarde de lei pe fondul unui salt record in februarie de 18% fata de luna precedenta. Aici nu poate fi vorba numai de o crestere "artificiala", intrucat in luna februarie cursul de schimb nu a crescut semnificativ fata de luna ianuarie.

In categoria "pierdere" intra un miliard de lei
Restantele mai mari de 90 de zile au depasit pragul de 1 miliard de lei (250 mil. euro), adica 1% din totalul creditelor acordate populatiei, in urma unei cresteri accelerate de 153% fata de februarie anul trecut.
Creditele la care sunt intarzieri mai mari de 90 de zile sunt incadrate de banci in categoria "pierdere", iar cele cu intarzieri sub 90 de zile in categoria "indoielnice".
"Este relevanta ponderea pe care o au restantele in totalul creditelor acordate, mai ales restantele mai mari de 90 de zile. La creditele acordate populatiei, ponderea in Romania este relativ scazuta. Este inca o baza joasa, un portofoliu relativ tanar, dar restantele incep sa apara. In perioada urmatoare am putea vedea dinamici chiar mai alerte", mai spune Chidesciuc.
In categoria "pierdere" intra atat credite ipotecare, cat si credite de consum. La cele ipotecare, banca poate inainta procedurile de executare silita a garantiei daca imprumutul acordat nu mai poate fi recuperat, dar pe partea de credite de consum "nu se pot face minuni", spune Chidesciuc.
Unele banci au anuntat ca vor trata cazurile individual si ca vor opera restructurari ale portofoliului de credite, adica rescadentari sau reesalonari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO