Bănci și Asigurări

AVAS a cheltuit 30,2 mil. euro cu privatizarea BCR

06.11.2006, 18:22 23

AVAS a cheltuit pentru privatizarea BCR circa 23,6 mil. euro reprezentand contravaloarea serviciilor de consultanta si a unor comisioane bancare, dar si a indemnizatiilor platite membrilor Comisiei de privatizare, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
Alte 6,6 mil. euro au fost achitate pentru stingerea obligatiilor de plata stabilite in sarcina bancii si a AVAS prin sentinte judecatoresti definitive si irevocabile.
Astfel, valoarea totala a cheltuielilor statului legate de privatizarea BCR ar ajunge la circa 30,2 mil. euro, in conditiile in care AVAS a incasat circa 2,2 mld. euro pentru pachetul de actiuni vandut austriecilor de la Erste.
Consultantii care au lucrat pentru AVAS au fost banca de investitii Daiwa si firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, surse de pe piata afirmand ca Daiwa a incasat circa 17 mil. euro. Oricum, suma totala platita echipei de consultanta ar fi de sub 20 mil. euro, adica mai mica decat cele circa 22 mil. euro care au revenit echipei conduse de Credit Suisse First Boston pentru consultanta furnizata la privatizarea Petrom.
Conform surselor de pe piata, banca de investitii Rothschild, care a consiliat Erste Bank, ar fi incasat un onorariu de circa 15 mil. euro.
Consultantii implicati in astfel de tranzactii sunt platiti fie printr-o suma fixa, fie printr-un onorariu de succes stabilit ca procent din valoarea totala a tranzactiei, fie sub o forma mixta.
Tranzactia de vanzare a BCR a fost considerata de analisti ca fiind mai sofisticata decat cea cu Petrom, avand in vedere complexitatea procesului de negociere cu doi ofertanti in faza finala si numarul mare de entitati direct implicate - AVAS, BERD si IFC, cele cinci SIF-uri, la care s-au adaugat bancile interesate de preluarea BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO