Bănci și Asigurări

Aviva ar fi vrut o crestere mai mare de 15%

02.03.2004, 00:00 17



Aviva Romania a avut prime brute subscrise de 227 miliarde lei anul trecut (6,1 milioane euro), in crestere cu 37% in lei si cu 15% in euro fata de anul anterior. Cresterea este usor sub asteptarile companiei.



"Am avut un obiectiv de crestere mai mare decat cea realizata. Anul trecut n-a fost tocmai bun pentru asigurarile de viata din cauza frecventelor schimbari ale legislatiei, care au creat confuzie in randul clientilor. Dar sunt si la nivelul companiei cateva lucruri care trebuie imbunatatite", a explicat Adrian Allott, director financiar si de actuariat al companiei.



Cheltuielile pentru employee benefits (asigurari de grup) au fost declarate nedeductibile la sfarsitul anului trecut, printr-o norma a Ministerului Finantelor.



Primele brute incasate, care masoara incasarile efective ale companiei aferente unei polite, s-au ridicat la 5,9 milioane euro (219 miliarde lei), in crestere tot cu circa 15% fata de anul trecut.



Compania a avut o cota de piata de 3,8% in 2002, fiind pe locul cinci pe piata asigurarilor de viata din Romania, dupa ING Nederlanden, Asirom, AIG Life si Lukoil Asito, iar in 2003 este de asteptat sa fi ramas tot in aceasi zona a clasamentului (locurile 5-7), cu o cota de piata in jur de 4%.



"Pentru anul acesta asteptam un ritm de crestere mai ridicat decat anul trecut.Inca nu suntem multumiti cu cota de piata pe care o avem, vrem sa fim un jucator mult mai puternic", a mai spus Allott.



Activele totale ale companiei au crescut anul trecut cu 62% in lei, pana la 374 miliarde lei (9,1 milioane euro).



Gradul de solvabilitate al companiei era la sfarsitul anului trecut de 7,6%.



Cea mai mare parte a primelor brute subscrise a provenit anul trecut din vanzarea politelor de asigurare de tip unit-linked: 97%.



In afara de Aviva, doar ING Asigurari si Allianz-Tiriac mai vand polite de asigurari de viata de tip unit linked in Romania. Politele unit-linked sunt polite legate de investitii in fonduri de tipul celor mutuale, denumite programe de investitii.



Programul Actual (denominat in euro), cu investitii in obligatiuni ale unor companii de pe pietele externe, a avut cea mai mare crestere de pe piata romaneasca anul trecut, de 34%.



Aviva Romania, care are 68 de angajati, face parte din grupul multinational de asigurari si servicii financiare Aviva, controlat de actionari britanici. Aviva a intrat in Romania in 2000 si a investit deja aici peste 10 de milioane de euro.



Grupul a avut anul trecut un profit operational de 1,9 miliarde lire sterline, fata de 1,7 miliarde lire anul anterior. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO