Bănci și Asigurări

Banc Post da credite pe briliante

04.12.2001, 00:00 39



Dupa cinci ani de la lansarea primului sau card Visa Electron - Ultra - primul card de debit in lei pe piata romaneasca, Banc Post a intrat si pe piata cardurilor de credit.

La ora actuala, numai trei banci mai ofera carduri de - BRD, BCR si Banca Transilvania. Alte banci ofera carduri de debit care sunt insotite de o facilitate - descoperit de cont.

Cardul emis de Banc Post - Briliant - are un cont in lei, dar poate fi folosit oriunde in lume, la orice ATM (retragere de numerar) sau POS (punct de vanzare) unde este afisat semnul Visa Electron. Banca efectueaza schimbul valutar automat.

Briliant este un card cu dobanda zero pentru creditul utilizat si rambursat in cursul aceleiasi luni. Posesorii cardului pot obtine un credit al carui nivel este diferentiat in functie de venituri si de capacitatea de rambursare, in medie doua salarii nete, iar suma maxima acordata este 3.000 de dolari.

Rambursarea creditului va fi efectuata lunar si este echivalenta cu 20% din valoarea imprumutului angajat.

Cardul Briliant se emite in asociere cu un card de debit (Ultra sau Millenium), ceea ce simplifica procedura de rambursare a creditului, in special pentru persoanele care primesc salariul pe card.

La retragerea de numerar de la ATM, banca percepe un comision de 6%.

"Cardul nostru de credit este o invitatie la utilizarea banilor electronici si un stimulent pentru renuntarea la numerar", a spus Elena Petculescu, presedintele Banc Post. "BNR ne ia 0,5% cand ridicam numerarul si de aceea incercam sa impulsionam platile prin sistemul electronic", a mentionat Elena Petculescu.

Bancile de pe piata romaneasca incearca sa impulsioneze comerciantii sa accepte plata prin POS, dar aceasta operatiune merge extrem de greu.

Banca emite in acest moment patru tipuri de carduri de debit: trei in sistem Visa si unul in sistem Europay. Banc Post se afla pe primul loc pe aceasta piata cu peste 645.000 de caduri emise, dintre care aproximativ 545.000 Visa si peste 100.000 Europay.

In acest moment, in Romania sunt emise aproximativ doua milioane de carduri, cele mai multe fiind de debit.

Anul trecut, in Romania frauda pe carduri a fost de 0,5 milioane de dolari. Cardurile sunt furate sau falsificate in strainatate si utilizate in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels