Bănci și Asigurări

Banc Post participa la un fond de investitii

18.02.2003, 00:00 25

Banc Post va participa cu 1,5 milioane de euro la un nou fond de investitii, in suma totala de 20 milioane de euro, destinat finantarii firmelor mici si mijlocii din Romania. Noul fond va fi creat de Global Finance si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Global Finance este o societate de administrare a fondurilor de investitii, care are ca actionar cu un pachet de peste 49% din actiuni grupul elen EFG Eurobank Ergasias. Grecii de la EFG au devenit la sfarsitul anului trecut actionarul semnificativ al Banc Post, odata cu adjudecarea ultimului pachet - de 17% - de actiuni detinut de statul roman  la aceasta banca.
Anuntul potrivit caruia Banc Post va participa la acest nou fond de investitii pe piata romaneasca a fost facut de Nicholas Nanopoulos, presedintele EFG Eurobank Ergasias, ca parte din strategia viitoare de dezvoltare a bancii.
"De fapt grupul nostru a demonstrat un interes activ si incredere in piata romaneasca cu multi ani inainte de a achizitiona actiuni la Banc Post, cand economia romaneasca era caracterizata de o rata a inflatiei inalta, iar despre crestere economica nu se prea putea vorbi", a spus Nanopoulos.
El a amintit ca Global Finance administreaza doua fonduri separate pentru investitii, Fondul Marii Negre si Fondul Balcanic Euromerchant. Incepand cu 1996 Global Finance a realizat investitii de peste 30 de milioane de dolari, in cateva companii din Romania cum ar fi Delta Romania, Chipita East Europe, Sicomed, Orange Romania, Neoset si Loulis/Life.
Dupa aproape doi ani de tergiversari la sfarsitul anului trecut grecii de la Eurobank au reusit, pentru 20 de milioane de dolari, sa preia si ultimul pachet de actiuni al Banc Post.
Prima miscare, dupa preluarea controlului, anuntata de greci la sfarsitul saptamanii trecute este majorarea capitalului social al bancii romanesti cu 11 milioane de dolari, bani proveniti atat de la Eurobank cat si de la banca portugheza BPI. Actionarii Banc Post au decis insa sa majoreze capitalul social al bancii, pana la 15 martie, cu suma de 36 milioane de dolari, din care 16 milioane de dolari reprezinta conversia in actiuni a doua imprumuturi acordate bancii de International Financial Corporation (IFC) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
De fapt BERD si IFC au renuntat la o parte din cele doua imprumuturi - fiecare de cate 10 milioane de dolari de altfel - pentru a se mentine, cel putin pentru greci si portughezi in acest moment, aceleasi participatii in capitalul bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels