Bănci și Asigurări

Banca de stat CEC încă nu turează motoarele: creditele de-abia reuşesc să treacă de 40% din totalul activelor

Banca de stat CEC încă nu turează motoarele: creditele...

Autor: Razvan Voican

19.06.2014, 19:20 120

Banca de stat CEC Bank avea la sfârşitul anului trecut un portofoliu de credite de aproape 11 mld. lei, cu 1,2% mai mare decât în 2012, dar care nu a reprezentat decât 41% din totalul activelor din bilanţ, în condiţiile în care media pieţei pentru acest raport rezistă la peste 60%.

Dintre cele mai mari şase bănci din sistem CEC înregistrează cea mai redusă pondere a creditelor în active, banca de stat operând mulţi ani cu un bilanţ burduşit cu titluri de stat pe care a început să-l ajusteze de-abia din 2012 la recomandările BNR. Astfel, pentru a-şi diminua expunerea la eventuale evoluţii adverse ale dobânzilor la titlurile de stat, CEC a vândut în ultimii doi ani titluri de peste 1,2 mld. lei.

La sfârşitul lui 2013 încă avea un portofoliu de obligaţiuni de stat de 5,5 mld. lei – tratate ca investiţii păstrate până la scadenţă, în scădere cu 40% faţă de nivelul din 2012, la care se adăugau titluri disponibile pentru vânzare de 3,3 mld. lei.

În total, un portofoliu de active financiare de circa 8,8 mld. lei care reprezenta 33% din activele totale ale băncii, încă la concurenţă cu portofoliul de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO