Bănci și Asigurări

Banca Feroviara ar vrea in actionariat si CFR-urile

Banca Feroviara ar vrea in actionariat si CFR-urile
12.11.2009, 23:18 602

Cea mai noua institutie bancara cu capital romanesc, care selanseaza pe piata la finalul lunii, Banca Comerciala Feroviara,controlata de omul de afaceri din Arad Valer Blidar, vrea sa atragain actionariat companiile de stat CFR Marfa si CFR Calatori, pentruca ruleaza sume mari de bani. Aceasta banca vrea sa foloseascapotentialul transportului feroviar si al industriei conexe, estimatla 2,5 miliarde de euro in Romania.

"Vom face o prima majorare de capital in prima parte a anuluiviitor si vom atrage doi noi actionari, CFR Marfa si CFR Calatori,printr-un parteneriat discutat inca de la infiintarea bancii", aspus Valer Blidar (foto stanga) in cadrul evenimentului de lansarea bancii, care a avut loc ieri in Salonul Rosu din Palatul CFR.

Intrebat daca considera oportuna intrarea in actionariat a unorunitati de stat care au inregistrat pierderi foarte mari anulacesta, Blidar a spus ca daca anul viitor vor fi privatizate,lucrurile se vor imbunatati. "In plus, a avea in actionariat douafirme care ruleaza sume mari de bani este oportun."

Liviu Bobar, fostul director al CFR Marfa, inlocuit la inceputulanului, a declarat pentru ZF ca s-au purtat discutii privindparticipatia companiei la noua banca inca din prima parte a anului2008. "CFR Marfa avea posibilitatea sa participe la capitalulbancii, daca raportam lucrurile la situatia din acel moment, insaodata cu evolutia crizei, nu stiu daca astazi mai are aceastacapacitate", spune Bobar. CFR Marfa a inregistrat in primulsemestru pierderi de 49 mil. euro. Creantele comerciale ale CFRMarfa la 30 iunie 2009 se ridica la 83 mil. euro. CFR Calatori ainregistrat in primul semestru pierderi de 28 mil. euro. GruiaStoica, care opereaza o companie privata in domeniul feroviar -Grupul Feroviar Roman, cu afaceri de 100 mil. euro anul trecut,crede: "Avand in vedere pierderile inregistrate anul acesta deaceste unitati de stat, este putin probabil sa intre inactionariatul bancii, mai ales ca una dintre ele (CFR Calatori -n.r.) primeste subventii de la stat". Valer Blidar, a caruicompanie - anion este Astra Vagoane Arad, detine 90,5% dincapitalul de 10,5 mil. euro al bancii. El sustine ca a pornitaceasta noua afacere pentru ca vrea sa ofere romanilor acelasitratament de care se bucura strainii in relatia cu bancile straine."Intentia este de 10 ani, decizia este de acum trei ani", spuneBlidar legat de infiintarea bancii. Al doilea actionar al banciieste Atelierele CFR Grivita Bucuresti, companie unde angajatii suntactionari majoritari.

Blidar face afaceri in domeniul feroviar de peste un deceniu,iar avand in vedere specificul sectorului, principalele comenzi vinde la stat. Anul trecut el a avut o cifra de afaceri de 65 mil.euro. Blidar isi conduce afacerile de la Arad, dar sediul centralal bancii este la Bucuresti.

El l-a angajat in functia de presedinte-director general pePetre Tulin (foto dreapta), fost oficial al BNR. Tulin a condus sidoua banci de creditare in domeniul locativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO