Bănci și Asigurări

Banca Feroviara pariaza pe comisioane mai mici pentru a atrage clienti

12.11.2009, 23:13 88

Actionarii si conducerea Bancii Comerciale Feroviara (BCF), careva deveni operationala la sfarsitul acestei luni, sustin catarifele practicate vor fi printre cele mai reduse din piata si canu se vor face concesii la transparenta.

"Costurile cu serviciile bancare trebuie reduse la nivelul celordin Europa. (...) Este nevoie de o institutie de credit care sa sepoarte cu romanii asa cum se poarta bancile straine cu clientii lorstraini", spune Valer Blidar, actionarul majoritar al bancii, inprezent cu o cota de 90,5% din capitalul bancii, detinuta fiedirect, fie prin firmele din industria feroviara pe care lecontroleaza.

Deschiderea de cont e gratuita (ca si la alte banci), comisionullunar de administrare a contului este de 1 leu pentru persoanelefizice si de 10 lei pentru cele juridice, toate operatiunileinterbancare gratuite, iar pentru cele interbancare marja pestecostul bancii este redusa, sustin oficialii bancii.

Banca va demara operatiunile pe 23 noiembrie, cand se vadeschide o sucursala in Arad si una in Bucuresti. Pana la sfarsitulanului, va mai fi deschisa o unitate in Bucuresti, pe strada PopaTatu, unde se afla si centrala bancii, destinata numai clientilorcorporate. "Va fi o sucursala VIP", precizeaza Petre Tulin,directorul general al bancii. Anul acesta va mai fi deschisa ounitate la Baia-Mare si una la Arad.

Toate sediile bancii sunt in proprietatea actionarilor. Pecladirea din Popa Tatu actionarii au platit peste 3 mil. euro, iarin total, investitiile cu reteaua si sistemele informatice seridica la 6,5 mil. euro. Pana la sfarsitul anului viitor, bancavrea sa ajunga la 14 sucursale si pana in 2011 la 18.

La inceput, va face operatiuni de plata si transfer si va atragedepozite, urmand ca din februarie sa inceapa si creditarea, dupaaprobarea normelor de catre Banca Nationala. In prima faza, vaacorda credite pe termen scurt, urmand ca abia apoi sa atraga sursede finantare pe termen mai lung care sa permita creditarea peperioade mai indelungate.

Planul este de a atrage depozite de 100 mil. euro in urmatorulan, spune Tulin. Un profit foarte mic este prevazut pentru 2011,dupa ce anul acesta pierderile estimate se ridica la mai putin de 2mil. lei, fata de estimarea initiala de 5,6 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO