Bănci și Asigurări

Banca Italo Romena: o agentie in fiecare centru economic

31.05.2004, 00:00 28

Banca Italo Romena (membra a grupului italian Veneto Banca) si-a propus sa atinga in acest an o profitabilitate raportata la capitaluri (ROE) de 10% si un volum al activelor de 170 de milioane de euro.
Banca, cu sediul central la Treviso (Italia), are o strategie de dezvoltare care prevede prezenta in principalele centre economice romanesti. Astfel, saptamana trecuta a fost inaugurata a sasea agentie a bancii din Romania, la Bacau. Aceasta agentie va oferi o gama de servicii bancare si financiare complete, destinate mai ales firmelor mici si mijlocii. Segmentul creditelor de consum, se adreseaza mai ales salariatilor firmelor care colaboreaza cu Banca Italo-Romena (BIR).
"Alegerea locatiei s-a facut in urma unei cercetari amanuntite de piata, asa cum banca noastra a facut tot timpul cand a fost vorba de deschiderea unei agentii intr-o noua locatie, in aceasta zona existand peste 200 de companii italiene. Cosideram ca Bacaul este o zona cu deosebit potential economic si, odata cu apropierea aderarii Romaniei la UE, sunt conditii prielnice ca tot mai multi investitori straini sa vina in aceasta zona" a declarat Franco Antiga, presedintele bancii. Desi pe aceasta piata sunt deja prezente banci puternice, Athos Varusio, directorul general, considera ca "exista potential si loc pentru toti. In Italia, in marile centre economice exista o filiala la fiecare o mie de locuitori, iar in Bacau raportul este de una la 10.000 de locuitori."
Pe langa dezvoltarea retelei de agentii, strategia bancii prevede si lansarea de noi servicii si produse. Cel mai nou serviciu se numeste "BIR Web" si ofera clientilor posibilitatea de a opera si de a dialoga on-line cu banca. In viitor, banca se va axa pe domeniile de leasing, carduri si asigurari.
Banca Italo Romena a fost infiintatain anul 1980 si reprezinta primul joint-venture intre Italia si Romania in sistemul bancar. Grupul Veneto Banca a achizitionat in anul 2000 pachetul majoritar de actiuni (92,3%) pentru a crea in Romania un punct de referinta in sistemul bancar pentru investitorii italieni. Restul de 7,6% din actiunile bancii sunt detinute de Banca Comerciala Romana.
In urmatorii doi ani, banca intentioneaza sa deschida agentii la Brasov (in septembrie 2004), Constanta, Craiova, Sibiu, si inca o filiala in Bucuresti.
La sfarsitul anului 2003 banca detinea active de 116,2 milioane de euro, corespunzator unei cote de piata de 0,8%. Anul trecut banca a obtinut un profit de 1,6 milioane de euro.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO