Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca a facut un profit de 7 mil. euro la sase luni

Banca Romaneasca a facut un profit de 7 mil. euro la sase luni

Andreas Maragkoudakis, CEO Banca Romaneasca

08.08.2006, 18:40 15

Banca Romaneasca, filiala locala a grupului elen National Bank of Greece, a terminat primul semestru cu un profit brut de 6,95 mil. euro, in crestere cu 73% fata de rezultatul obtinut in aceeasi perioada a anului trecut.
Activele bancii totalizau la sfarsitul lui iunie putin peste 820 de milioane de euro, marcand o crestere cu 62% comparativ cu jumatatea anului trecut. In primele sase luni ale anului, activele bancii au urcat cu 33%, in euro.
"Sprijiniti de actionarul nostru, National Bank of Greece, vom continua sa ne dezvoltam activitatea atat a sectorului corporate, cat si de retail si vom implementa noi sisteme si proceduri care sa ne sustina cresterea", a declarat Andreas Maragkoudakis, director general al Bancii Romanesti.
Banca a reusit sa obtina un profit mai bun in primele sase luni ale lui 2006, dupa ce anul trecut cresterea agresiva si necesitatea constituirii unor provizioane importante dupa schimbarea reglementarilor BNR au marcat rezultatul. Astfel, profitul pe primul semestru este cu 51% mai mare decat cel inregistrat la sfarsitul lui 2005.
Banca Romaneasca opereaza in prezent o retea de 50 de sucursale si agentii, dupa ce a deschis in primele sase luni ale anului sase unitati noi. Pana la sfarsitul primului trimestru din 2007 reteaua ar trebui sa se dubleze, ajungand la 95 de unitati. In primele sase luni ale anului, Banca Romaneasca a reusit sa-si majoreze soldul creditelor acordate cu 34%, acesta urcand pana la aproape 540 mil. euro. Depozitele atrase de la clienti au crescut mai incet, marcand o expansiune cu 29% in aceasta perioada, pana la un sold total de 200 de milioane de euro.
Portofoliul de clienti ai bancii a ajuns la 240.700 la sfarsitul lui iunie, cu 21% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut. Motorul cresterii a fost segmentul de retail, numarul clientilor persoane fizice urcand cu 24%, pana la 211.400. In acest timp, numarul clientilor persoane juridice a crescut cu mai putin de 5%, pana la 29.300. Grecii de la NBG au investit masiv in Banca Romaneasca, operand anul trecut mai multe majorari de capital, care a ajuns astfel la 112 mil. euro.
Pentru aceasta vara, Banca Romaneasca avea planificata contractarea unui credit subordonat de 65 mil. euro de la NBG. Oficialii bancii nu au mai dat detalii despre desfasurarea acestui proiect. Grecii au analizat posibilitatea de a-si aduce brandul propriu pe piata locala, insa pana in prezent nu s-a luat nicio decizie in acest sens, desi o hotarare era asteptata inca din primavara. NBG s-a implicat si in privatizarea CEC, fiind unul dintre cei doi competitori selectati in faza finala, a ofertelor financiare imbunatatite, alaturi de OTP Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO