Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca: investitorii mici isi vand actiunile

30.05.2003, 00:00 57



In apropierea perfectarii tranzactiei prin care va fi vandut pachetul majoritar de actiuni al Bancii Romanesti - de catre Fondul Romano-American de Investitii(FRAI) - undeva "mai in spate" au loc deja, potrivit unor surse autorizate, transferuri de pachete mai mici.



Vanzatorii sunt, potrivit surselor citate, actionarii persoane fizice care detin pachete de sub 5% din banca. Cumparatorul, direct sau indirect, se pare ca este aceeasi Banca Nationala a Greciei(BNG).



Una dintre aceste tranzactii-deja perfectate- este si cea prin care Dan Nicorescu si-a vandut pachetul de actiuni - sub 5% - din banca. Ca persoana fizica importanta care detine actiuni la Banca Romaneasca apare si Ion Basgan, unul dintre fondatorii bancii.



In prim plan este insa acum tranzactia prin care Banca Nationala a Greciei (BNG) urmeaza sa preia de la Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) pachetul majoritar de actiuni al Bancii Romanesti.



Chiar daca pe piata bancara erau informatii inca de acum cateva luni despre aceasta preluare, incertitudinea a planat din plin, mai ales ca oficialii celor doua parti implicate nu au oferit de-a lungul timpului prea multe detalii.



Acum, dupa finalizarea tuturor rapoartelor financiare si juridice efectuate de greci, potrivit unor surse apropiate tranzactiei, tratativele s-au apropiat de final iar discutiile se invart in jurul pretului. Cel mai probabil, in cazul in care se va finaliza, aceasta tranzactie - estimata undeva la 20-22 milioane de dolari - va fi cea mai mare din acest an.



Banca Nationala a Greciei, cea mai mare banca comerciala elena, este prezenta pe piata romaneasca din 1997, printr-o singura sucursala, dar pana in prezent nu "a lucrat" deloc la strategia sa de extindere. De-a lungul timpului au existat, potrivit informatiilor existente la vremea respectiva pe piata bancara, diverse tentative de a prelua si alte banci - cum ar fi Banca tiriac sau la un moment dat Banca Comerciala Romana - dar pana acum nimic nu s-a concretizat.



Acum cateva saptamani, sucursala de la Bucuresti a BNG anunta ca indiferent de ce decizie va lua banca mama, strategia de crestere pe piata romaneasca va viza extinderea retelei de sucursale cu pana la 15 unitati. In plus, se mentiona ca se are in vedere intrarea pe piata de retail prin oferirea de credite pentru cumpararea de locuinte sau prin oferirea de carduri de credit.



Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) a anuntat, mai serios, in prima parte a acestui an ca intentioneaza sa iasa in acest an din afacerea Banca Romaneasca prin vanzarea pachetului de peste 75% din actiuni pe care il detine, dar inca de la inceput a fost clar ca se va tine la pret. Acesta este de fapt cursul logic si mecansimul dupa care functioneaza fondurile de investitii: investesc bani intr-o afacere, o cresc, iar dupa o perioada ies din afacere si culeg roadele.



In primele patru luni profitul brut raportat de Banca Romaneasca a fost de 33 miliarde lei , in timp ce profitul net a fost de 28 miliarde de lei. Activele bancii au ajuns la aproape 4.800 miliarde de lei, iar capitalul social a fost majorat de curand fiind in prezent de 445 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO