Bănci și Asigurări

Banca Transilvania a castigat 24 mil. euro in primul semestru

Banca Transilvania a castigat 24 mil. euro in primul semestru

Click pentru imaginea marita

08.08.2007, 21:06 19

Banca Transilvania Cluj-Napoca (TLV - simbol bursier), cea mai mare banca cu capital privat romanesc, a obtinut in primul semestru un profit net de 79,55 milioane de lei (24,1 milioane de euro), cu 35% mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In trimestrul al doilea, banca a inregistrat un profit net de 48,3 milioane de lei (15 milioane de euro), in crestere cu 54% fata de aceeasi perioada a lui 2006, acesta fiind cel mai mare castig trimestrial din istoria bancii.
"Trimestrul al doilea a fost unul foarte bun, caracterizat printr-o conjunctura foarte buna pe toate segmentele noastre business. Rezultatele obtinute ne dau increderea ca vom realiza bugetul propus pentru acest an si speram intr-o continuare a acestei conjuncturi favorabile", a declarat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al bancii, aflat in vacanta la golf in Austria.
Activele Bancii Transilvania au crescut cu 22% in primul semestru, apropiindu-se de nivelul de 10 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro). Nivelul activelor a fost realizat in proportie de 83% fata de prevederile bugetului de venituri si cheltuieli pe intreg anul 2007.
Portofoliul de credite a crescut cu 30% in aceasta perioada, ajungand la 6,41 miliarde de lei (2,03 miliarde de euro).
Profitul brut a crescut cu 48%, la 93,47 milioane de lei (28,3 milioane de euro), valoare care reprezinta 58% din profitul brut total bugetat pentru acest an. Provizioanele nete au crescut, de asemenea, cu 157%, nivelul acestora fiind in primul semestru de 33 de milioane de lei (10 milioane de euro).
Banca si-a continuat in primul semestru strategia de extindere a retelei teritoriale si de lansare de noi produse. In primele sase luni, banca a deschis 44 de unitati noi, ajungand la o retea de 385 de sucursale si 5.240 de angajati. Numarul de clienti activi ai bancii se ridica la finele lunii iunie la 897.000, in crestere cu 27% fata de inceputul anului.
"Pentru mine cea mai mare provocare in acest an este sa realizam cat mai multi clienti activi, obiectivul nostru fiind depasirea pragului de 1 milion de clienti pana la finele anului", a declarat Rekkers, care conduce Banca Transilvania din 2002.
El a mai precizat ca situatia actuala este foarte favorabila pentru bancile romanesti si ca nu este un moment potrivit pentru vanzarea bancii, aceasta avand in continuare resurse sa creasca prin forte proprii.
"Avem o conjunctura extrem de favorabila: dobanzile scad, piata de capital creste, intra bani straini in piata. Cred ca putem face fata acestei avalanse de capital strain si nu cred ca este un moment potrivit pentru vanzarea bancii, insa desigur decizia apartine actionarilor", a precizat Rekkers.
Principalul actionar, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 15% din actiuni, a anuntat ca nu intentioneaza sa-si vanda participatia. Printre actionarii semnificativi ai bancii se numara si trei SIF-uri, care detin impreuna circa 14% din actiuni.
Actiunile Bancii Transilvania au crescut ieri cu 2,2%, in asteptarea rezultatelor, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 0,935 lei/actiune. Capitalizarea bancii se ridica la 1,78 de miliarde de euro, luand in considerare si majorarea de capital derulata in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO